Ez kell a szervezetnek! A gránátalma csodálatos hatásai, tippek pucoláshoz

A gránátalma több ősi kultúra kultikus gyümölcse volt; az ókori egyiptomiak orvoslásra használták, a görög mitológiában Héra istennő és a halottak gyümölcsének tartották – Hádész, az alvilág istene gránátalma maggal delejezte meg Perszephonét, akit anyjától, Démétér istennőtől rabolt el. A perzsa mitológia, az ősi kínai kultúra, a hindu vallás is a termékenység jelképeként említi. A grúzok szerint ez a gyümölcs lehetett Éva almája.

A gránátalma valóban különleges, hiszen a magjáért fogyasztjuk: az érett gyümölcsnek nincs húsa, csak sok-sok apró, kocsonyás, lédús magja. A gránátalma késő ősszel és télen nálunk is elérhető.

Gránátalma

Hogyan nyerjük ki a gránátalma magjait?

gránátalmaMinél érettebb a gyümölcs, annál nagyobbak a magjai, melyek a gránátalma megfelelő felbontása után szinte maguktól kipotyognak. A magok a gyümölcs belsejében sűrűn egymás mellett spirálisan helyezkednek el a belső hártya körül. (Ha a gyümölcs nem elég érett, a magok a még vastag hártyához tapadnak; az íze fanyar, nem teljes az élvezeti értéke.)

Az érett gránátalma héja kemény, de nem száraz, színe sötét vörös. Vásárlásnál érdemes a héját megnyomkodni, ha túl száraz, az azt jelzi, hogy már a magjai sem lédúsak, zamatosak.

A magok kinyerése. A gyümölcs tetejét és alját vágjuk le, majd vágjuk négy-hat cikkelyre. Ezután a magokat könnyedén ki tudjuk kanalazni, kocogtatására leválnak a hártyáról. Ha a gránátalmát nem salátába vagy ivólének szánjuk, elég csak a tetejét megnyitni, s kikanalazhatjuk belőle a magokat.

Egy közepes gránátalmából 1-1,5 deci sötétvörös levet nyerhetünk ki. Nagyon finom és egészséges, ezért megéri vele bíbelődni. (Kisebb szűrőn keresztül passzírozzuk ki a magokat.)

Az édeskés-fanyar ízű gránátalmát felhasználhatjuk saláták ízesítéséhez. Érdemes kipróbálni jégsalátával, bébispenóttal (idényben), különleges ízkombináció, a lédús magok kiváltják az öntetet. Grillezett húsok mellé is kínálhatjuk.

wikipedia

spenót

Kedvező egészségügyi hatásai

A legjobb antioxidáns a gyümölcsök között.

Lassítja az öregedést, gátolja a daganatképződést.

Erősíti az immunrendszert.

Védi az idegrendszert, a csontrendszert.

Csökkenti a vér sűrűségét, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő.

Lassítja a csontritkulást.

Enyhíti a depresszió tüneteit.

Diétázók is fogyaszthatják.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 4 =

hirdetés