Diós medvehagyma pesto: pirítóshoz, tésztához, salátákhoz tökéletes
Kora tavasszal kibújik a medvehagyma. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják, de kedvelik a vaddisznók is. Kígyóhagymának, vadfokhagymának is nevezik. Európa szerte megtalálható, április végéig, május elejéig gyűjthető.
A medvehagyma könnyen összekeverhető a gyöngyvirág és az őszi kikerics leveleivel; s mivel a gyöngyvirág és a kikerics is mérgező, ezek fogyasztása végzetes lehet, nagy körültekintést igényel a medvehagyma gyűjtése. A medvehagyma illata hasonló a fokhagymáéhoz – gyűjtés közben ez is a segítségünkre lehet.
A medvehagyma az egyik legjobb tavaszi méregtelenítő gyógynövény. Jótékony hatásai:
- Természetes antibiotikum
- Fertőtlenítő, gombaölő
- Csökkenti a vérben az LDL koleszterin szintjét
- Növeli a jótékony, HDL koleszterin mennyiségét
- Csökkenti a vérnyomást, vértisztító, mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát
- Javítja az anyagcserét
- Antioxidánsai, valamint magas vitamin- és ásványianyag-tartalma erősítik az immunrendszert
- Alkalmazható légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére, a makacs hurut oldására
- Vízhajtó hatású, segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlett felesleges folyadékoktól, tisztítja és fertőtleníti a húgyutakat
- Csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulását
Medvehagyma pesto-t egyszerűen készíthetünk. Igazi ínyencség! Feltétként keverhetjük tésztához, kenhetjük pirítósra, szendvicset, salátákat is gazdagíthatunk vele.
Hozzávalók
Egy csokor medvehagyma (alaposan mossuk át!)
1-1,5 dl extra szűz olívaolaj
kb. fél maréknyi dió (nem szükséges aprítani)
fél mk só
Az összetevőket tegyük egy nagyobb pohárba, majd botmixerrel pürésítsük. A pestót adagoljuk kisebb, lezárható befőttes üvegbe, felhasználásig hűtőben tároljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.