Vitalizál, formába hoz. Dietetikus különleges zöld smoothie receptjei
A napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás támogatja immunrendszerünket, csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a kettes típusú diabétesz kialakulását. Szombathelyi Daniella dietetikus smoothie receptjei.
Indítsuk smoothie-val a napot!
Egy turmixgéppel és néhány jól megválasztott alapanyaggal percek alatt tartalmas smoothie-t készíthetünk. Rostokban és vitaminokban gazdag, ráadásul ízvilága a végtelenségig variálható.
Kiwi-banán-spenót-kókusztej smoothie
Akik még nem próbálták ki a zöldturmixokat, elsőre érdemes olyan smoothie-t kóstolni, amelyben a gyümölcsök dominálnak. Ideális frissítő a kiwi-banán smoothie, amit egy kis zsenge tavaszi spenóttal egészíthetünk ki.
A banán vitaminokban, káliumban, magnéziumban gazdag, energiadús gyümölcs, amely a nap bármely szakában feltölt energiával, a kiwi pedig magas C-vitamin tartalmával járul hozzá egészségünkhöz. A kókusztej amellett, hogy selymes, egzotikus utóízt kölcsönöz az italnak, óvja bőrünk és ereink rugalmasságát, fokozza csontjaink és immunrendszerünk erősségét, továbbá segít elérni az ideális testsúlyt a bikiniszezonra.
Elkészítés
Szeletelj fel 1 db kiwit és 1 db banánt, majd turmixold össze ½ marék bébispenóttal, 2,5 dl kókusztejjel, és néhány jégkockával.
Körte-spenót- zöld tea smootie
Bátran használjuk a zöldségeket, akár egymással, akár gyümölcsökkel kombináljuk őket, finom és egészséges italokat kaphatunk. A leveles zöldségek közül a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, céklalevél, mángold, kínai kel, káposzta és kelkáposzta a sláger smoothie körökben, de nyugodtan használhatjuk a retek vagy sárgarépa levelét is. A zöld levelek nagy előnye, hogy kevés kalóriát tartalmaznak, viszont rendkívül jó lúgosító hatással bírnak. A zöld smoothie-t hígíthatjuk vízzel, vagy akár zöld teával is, amely szintén segíthet a fogyásban, a koleszterinszint csökkentésében, védi az ereket, és koffeintartalmának köszönhetően enyhén élénkít is.
Elkészítés
Szeletelj fel 1 db körtét, adj hozzá 1 marék bébispenótot és turmixold össze 2 dl zöldteával.
Kelkáposzta-pisztácia smoothie
Az elkészíthető smoothie-knak csak a képzeletünk szabhat határt. Nem sokan rajonganak a kelkáposztáért, de az előítéleteket elhagyva érdemes kipróbálni nyersen, smoothie formájában ezt a vitamindús, gyulladáscsökkentő, kalciumban, magnéziumban és vasban gazdag zöldséget is. Párosíthatjuk pisztáciával, amely magas omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmának köszönhetően rendkívül jó hatással van szívünkre, érfalainkra és koleszterinszintünkre. Egy marék pisztácia elfogyasztásával fedezhetjük egész napi B és E-vitamin, valamint folsav szükségleteinket.
Elkészítés
Szeletelj fel 3 db kelkáposztalevelet, 1/2 banánt, 1 teáskanálnyi gyömbért, turmixold össze fél marék pisztáciával, 2 dl vízzel vagy tejjel és néhány jégkockával, adj hozzá 3 evőkanál mézet és egy csipet sót.
Köszönjük az ötcsillagos Spirit Hotel dietetikusának a recepteket!
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Kapcsolódó összeállítás
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.