Malena konyhájából: kakaós csiga tej-, tojás- és gluténmentesen
Régebb óta terveztük, hogy az Életszépítők Magazinon felületet adunk ún. mentes recepteknek, melyekkel elsősorban az ételallergiával küzdőket tudjuk segíteni. Autentikus szerkesztőtársra találtunk Hidi Marika személyében, aki nemcsak laktóz- és tojásérzékeny kisfia miatt érintett. Egy éve derült ki, hogy tej-, tojás- és gluténérzékeny. Teljesen át kellett állítania az étkezését. Kevés használható receptet talált, de nemcsak ez, hanem a finom ételek szeretete is rákényszerítette, hogy kísérletezni kezdjen a konyhában. Remek receptjei vannak – ínycsiklandó finomságokat készít. Jelmondata: van élet tej, tojás és glutén nélkül! Magazinunkon hétfőnként jelennek meg Marika receptjei. Elsőként a mentes kakaós csiga készítésébe avat be minket.
Hozzávalók
A tésztához
250 gramm Schar Mix B gluténmentes liszt
5 dkg Liga margarin langyosra melegítve
3 dkg kristálycukor
1,5 dkg normál friss Budafoki élesztő + 2 db kockacukor
2 csomag vaníliás cukor
csipet só
1,5 dl rizstej (Bio Bridge rizstejet használtam, ez vált be a legjobban)
A töltelékhez
másfél evőkanál keserű kakaópor (nálam Szerencsi)
1 dl cukor (ezek alaposan elkeverve)
1 evőkanál Liga margarin olvasztva a tészta lekenéséhez
A tetejére
1 dl rizstej és 2 evőkanál olvasztott vaj összemelegítve
Elkészítés
Az élesztőt a kockacukrokkal és egy deci tejjel 30 fokon felfuttattam, a többi hozzávalót hozzáadtam és kelt tésztát dagasztattam. A tésztát letakarva egy órát kelesztettem.
Ezután kinyújtottam, megkentem az olvasztott Ligával, és rászórtam a cukros kakaóport. Lassan, óvatosan, figyelve, hogy szoros legyen, feltekertem, pihentettem pár percig, majd másfél centis csíkokra vágtam. Óvatosan sütőpapíros tepsibe helyeztem a csigákat, és még 10 percig pihentettem letakarva. Aztán 175 fokos sütőbe tettem (a sütő aljába behelyeztem egy kis vízzel teli tálat) és kb. 40-45 percig sütöttem. (Sütőtől függően 25-30 perc sütési idővel is számolhatunk, figyelni kell sütés közben.) Negyedóránként lelocsoltam a rizstejes-olvasztott Ligás keverékkel, ami szépen rásült.
Marika bemutatkozása
Hidi Marika vagyok. Másfél évvel ezelőtt indítottam el a Malena Konyhája nevű blogot, azokkal a receptekkel, melyeket a kisebbik fiamnak kísérleteztem ki, ő laktóz- és tojásérzékeny. Miatta fontos volt, hogy megtanuljak úgy süteményt sütni, hogy ő is ehessen belőle. A blog jó felületet adott arra, hogy ezek a receptek egy helyen legyenek, rendszerezve. Nem sokkal később, fél év múlva kiderült, hogy kitől örökölte a kisfiam ezeket az allergiákat, csak sajnos nálam a tojás- és a tejérzékenység mellé még társult a gluténérzékenység is. Elkezdtem így sütni-főzni: tej, tojás és glutén nélkül. Eleinte nem volt könnyű, és hiába keresgéltem, az interneten is kevés olyan receptet találtam, ami minden kritériumnak megfelelt. Imádtam a finom kelt tésztákat, kalácsokat, azt hittem, örökre elbúcsúzhatom tőlük. Persze dacoltam, nem lehet, hogy én többet nem ehetek finom kenyeret ! Ezért csak sütöttem és sütöttem. Az első időben főleg a kukának. Aztán ráéreztem, és a kezdeti sikereket továbbiak követték. Finom puha kenyér, vagy süti…el nem tudom mondani mennyire örültem neki. Mivel egyre többen járunk hasonló cipőben, úgy gondoltam, a blogon is van létjogosultsága ezeknek a „mentes recepteknek”, szeretnék vele a szintén „halmozottan hátrányos helyzetű” sorstársaimnak segíteni, így aztán egy éve ez a szlogenem: (van) élet glutén, tej és tojás nélkül!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.