A legegészségesebb gyümölcszöldség. Guacamole, a mexikói avokádókrém
Az avokádó Dél-Amerikából került Európába. Fán terem, körte formájú (aligátorkörtének is nevezik), héja lehet sima vagy ráncolt, érettségétől függően a zöld különböző árnyalataiban. Régóta vita tárgyát képezi a besorolása: gyümölcs vagy zöldség? Mivel a kérdésben nehéz dűlőre jutni, zöldségként és gyümölcsként is tekinthetünk rá.
Az avokádó gyümölcszöldség
Nagy méretű magjából hidegen sajtolt olajat készítenek. Ma már a piacokon, a zöldségeseknél és az élelmiszerüzletek polcain is találkozhatunk vele, érdemes beiktatni az étrendbe. Azonnali felhasználáshoz puha, érett avokádót érdemes választani. Vékony héja zöldséghámozóval távolítható el, de a puhább termésről kézzel is lehúzható. Az avokádó húsa levegővel érintkezve hamar megbarnul, citromlevet célszerű rácsepegtetni, mielőtt még barnulni kezd.
Az avokádót szuperételnek is nevezik, jelentős vitamin- és ásványi anyag forrás, 11 vitamin, 17 ásványi anyag található benne. Kitűnő antioxidáns, A, B1-, B2-, B3-, B6-, B6-,C-, és E-vitamint tartalmaz, káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort és vasat is. Omega-3 és E-vitamin tartalma kiemelkedő.
Az avokádó ápolja a bőrt, serkenti az agyműködést, csökkenti a szívbetegségek, a stroke kockázatát, javítja a vér lipidszintjét. Jelentős L-karnitin tartalma segíti a zsír lebontását, ezért magas zsírtartalma ellenére a fogyókúrába is beiktatható. Jótékony hatású az ízületi bántalmakra, kordában tartja a vércukrot, segíti az érrendszert, rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja a vér LDL, HDL koleszterin szintjét.
Az avokádó relatíve zsíros termés, az érett termés íze a dióéra emlékeztet, önmagában fogyasztva azonban nem élvezetes, ahhoz meglehetősen tömény. Élvezeti értéke nagyban függ az érettségi állapotától; vásárlás előtt érdemes nyomástesztet végezni, azonnal felhasználható a termés, ha benyomva nem túl puha, de nem is kemény. (Inkább legyen puha.) A kemény termés is beérik idővel.
Az avokádókrém gyorsan elkészíthető, finom és tápláló. Tökéletes tésztaételekhez, tortilla chipshez mártogatónak, salátákhoz; kenyérre, pirítósra is kenhető. Zárt edényben napokig eláll a hűtőben.
Hozzávalók
2 puha avokádó
2-3 újhagyma, vagy 1 lilahagyma apróra vágva
5-6 apróra vágott bazsalikomlevél
1-2 zúzott fokhagyma
1 paradicsom apróra felkockázva
1 citrom leve
só, bors
1-2 evőkanál tejföl
Elkészítés
A meghámozott, felkockázott puha avokádót a tejföllel pürésítsük, majd kézzel keverjük hozzá a többi hozzávalót.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.