Sütőben aszalt paradicsom fűszerolajban eltéve

Napon szárított paradicsomot nem mindenki tud házilag készíteni a nyári időszakban, és aszalógép sem lelhető fel minden háztartásban. Viszont elektromos sütőben is lehet aszalni! Különleges mediterrán csemege. Az aszalvány fűszeres olívaolajban sokáig tárolható; felhasználhatjuk salátákba, feltétként pizzára, tésztaételeket, házi péksüteményeket, kenyeret ízesíthetünk vele stb., de pirítóssal vagy friss kenyérrel is kiváló.

Úgy kalkuláljunk, hogy egy közepes befőttes üveg megtöltéséhez legalább 3 kiló paradicsom szükséges. Kifogástalan minőségű paradicsomokat válogassunk aszaláshoz.

A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, majd kaparjuk ki a magjait. Sorakoztassuk őket szorosan egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsikre úgy, hogy a kivájt részük felülre nézzen. A paradicsomokat sózzuk meg, bátran sózhatjuk. A só jó a tartósításhoz, és az íze is intenzívebb lesz tőle a paradicsomnak.

Légkeveréses üzemmódban, alacsony hőfokon aszaljunk! A 70-80 Celsius-fok a legmegfelelőbb. Minél alacsonyabb a hőfok, az aszalás folyamata annál tovább tart. Több órán keresztül kell aszalni, az aszalási idő között sütőtől és paradicsomfajtától függően is lehetnek eltérések. Mi több órát szánunk rá, 70-es hőfokon bő fél napig szárítjuk a paradicsomot. Ahány ház, annyi szokás, ezért az eredeti recepttel ellentétben a sütési, pontosabban az aszalási időt nem adjuk meg. (Olvasónk azt írta: „Nem szoktam kivájni, és 100 fokon 1,5 óra a szintidő.”) Természetesen kipróbálható magozás nélkül is, van, aki erre esküszik.

Alkalmanként érdemes annyi adagot készíteni, amennyi tepsi befér a sütőbe, elektromos sütőben 4-5 tespirevaló aszalványt tudunk készíteni. (Mivel a sütőnek órákig üzemben kell lennie, akkor készítsük, ha otthon tartózkodunk.)

Az aszalt paradicsomot fűszeres olajban tegyük el. Van, aki tisztán olívaolajban tárolja az aszalványt, de az olíva keverhető napraforgóolajjal is. Az olajba keverjünk fűszereket: oregánót, bazsalikomot, majorannát, fokhagymát (granulátum is megfelelő), petrezselymet, esetleg chili pelyhet, az ízesítéssel lehet kísérletezni…

Fotó: Leslie Eckert/Pixabay

A befőttes üveget töltsük meg az aszalt paradicsommmal, tegyünk bele annyit, amennyi csak belefér, és ezután öntsük fel a fűszerolajjal. Az aszalványt teljesen lepje el az olaj.

Hűvös, sötét helyen tároljuk.

 

Nyitókép: yana_tik/Pixabay

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 − 2 =

hirdetés