Színes töltött tojás
Látványos eleme a húsvéti terülj-terülj asztalkának ez céklás páclében színezett tojás; érdemes kipróbálni, ha az ünnepre (vagy más alkalomra) töltött tojást is készítenénk. Önmagában és köretként is tökéletes. A céklás páclé íze nem érződik tojásokon.
Hozzávalók
A páchoz
6 főtt tojás (lehet több is)
1 liter víz
3 babérlevél
1 dl fokhagymás ecet
3 evőkanál édesítő vagy cukor
6 szem borókabogyó
16 szem tarka bors (egész)
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 cékla
Töltelék opcionális
A fotókon látható tojásokba medvehagyma pestóban pácolt fetasajtos krém került
Elkészítés
A tojásokat főzzük meg.
A páchoz tegyük egy lábasba a vizet, adjuk hozzá a fűszereket, ecetet és édesítőt és forraljuk össze. Kóstoljuk meg, hogy elég ecetes és ízes-e, ha kell pótoljuk a hiányzó ízt.
A hagymát szeleteljük fel, a céklát kockázzuk. A fűszeres levet öntsük egy üvegbe, tegyük bele a felkockázott céklát, a felvágott hagymát és fokhagymagerezdeket. Keverjük jól össze, majd helyezzük bele a még meleg, de már megtisztított tojásokat. Hagyjuk kihűlni, majd fedjük le és tegyük a hűtőbe 3 napra.
Pácolás után vágjuk ketté a színes tojásokat.
A sárgáját kanalazzuk ki, és készítsünk tetszőleges tölteléket hozzá.
Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem – Kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.