Rakott krumpli helyett: pikáns burgonyás lepény

Egy igényes külföldi gasztroblogon – kitchen & aroma – találtuk Lisa Hjalt receptjét: a pikáns burgonyás lepényt vegetáriánusok is fogyaszthatják, kiadós egytálétel. Kipróbáltunk, ajánljuk!

Hozzávalók

4 nagy burgonya (kb. 75 dkg)

2 tojás

25 dkg túró

2 teáskanál mustár

1 teáskanál szárított petrezselyem

1 teáskanál fokhagymasó

¼ teáskanál szárított rozmaring

¼ teáskanál tengeri só

1 csomag újhagyma vagy 1 póréhagyma (ha újhagymát használunk, a zöldjét is felhasználhatjuk)

2 nagy marék salátakeverék (endívia, madársaláta, rukkola), vagy idényben friss spenót (felengedett mirelit spenóttal is kipróbálható)

Tetejére

7,5-10 dkg reszelt sajt (nagyon jó parmezánnal, de jó hozzá más zsírosabb sajt is)

Hozzávalók a tésztához

16-17 dkg liszt (teljes kiőrlésűt ajánljunk)

½ teáskanál tengeri só

2 ½ evőkanál napraforgóolaj

4 evőkanál víz

 

Elkészítés

A burgonya

Sós vízben főzzük elő a burgonyát (héjastól kb. 20 percig főzzük). Hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg, kockázzuk fel (kis kockákra).

A töltelék

Egy nagy tálban verjük fel a 2 tojást, adjuk hozzá a fellazított túrót, a mustárt, a fűszereket, a sót és a salátakeveréket vagy a spenótot.

Szeleteljük vékonyra a hagymát, majd lazán forgassuk bele a túrós-tojásos masszába. Hagyjuk kicsit állni.

A tésztaalap

Szitáljuk a sóval kevert lisztet egy tálba, adjuk hozzá az olajat, a vizet, keverjük össze, majd kézzel jól gyúrjuk össze.

A gömbölyűre formázott tésztát nyújtsuk ki vékonyra, kör alakra, akkorára, hogy egy 28 centi átmérőjű kerámia sütőformába passzoljon, és nagyjából két centis peremet is tudjunk képezni belőle (ld. jobb oldali kép).

Mielőtt a tésztát a sütőformába tennénk, a formát vékonyan kenjük meg olajjal. Igazítsuk el benne a tésztát, majd villával szurkáljuk meg néhány helyen.

A tészta teljes felületére először a felkockázott burgonya kerüljön, majd öntsük rá a túrós tölteléket, végül hintsük meg reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Sütési hőfok: 180, sütési idő: 45-50 perc. Ha a teteje kezd megbarnulni, takarjuk le alufóliával. Melegen tálaljuk.

Recept, fotók: www.kitchenandaroma.com

 

Ajánló

Rusztikus
spenóttorta

Fokhagymás, sajtos melegszendvics

Csőben sült
parajos-parmezános rigatoni

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =

hirdetés