Leveskocka házilag, ételízesítéshez és alaplevet igénylő receptekhez
Jó néhány recept hozzávalói között szerepel a húsleves alaplé, s mivel az alaplé főzése viszonylag időigényes, ez el is veheti a kedvet az adott ételt elkészítésétől. Gyors megoldást kínál a vízben feloldott bolti leveskocka, de a végeredmény csak nagy jóindulattal nevezhető alaplének. Érdemesebb leveskockát készíteni! Semmi ördöngösség nincs benne, ráadásul nem kell külön rákészülnünk sem.
A vasárnapi húsleves maradékából bármikor elkészíthető, akár kisebb adagokban is. Nem tartalmaz adalékanyagokat, mindig kéznél van.
Az eljárás egyszerű: készítsünk jól bevált húslevest. A megmaradt levet szűrjük le, s öntsük egy nagy lábasba. Addig forraljuk, amíg a leves mennyisége nagyjából a felére nem csökken. Tapasztalatom szerint 1 liter levesből 4 deciliter ideális alaplé készül.
Hagyjuk kihűlni, majd adagoljuk jégkockatartóba.
Tegyük a fagyasztóba 48 órára.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Ha az alaplé megfagyott, öntsük ki a tartóból, és zacskóban vagy jégkrémes dobozban tegyük vissza a fagyasztóba.
Érdemes felcímkézni, hogy milyen húsból készült. Eltehetjük jégkocka készítő nejlonban is. Ugyanúgy felhasználható, mint a bolti leveskocka.
Recept, fotó: Sass Erika Sasó www.tepszi.hu
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.