Sajttal töltött fűszeres-tejszínes csirkemelltekercs szélesmetélttel
Ez a szaftos húsétel hamar elkészíthető, és a fűszeres mártásnak, valamint a sajtnak köszönhetően nagyon finom. Hipp-hopp a család kedvencévé válhat. A durumlisztes szélesmetélt elkészítése kis gyakorlatot igényel, de megéri nekikezdeni – könnyebben lehet vele bánni, mint a nálunk preferált tojásos-finomlisztes változattal. Előnye, hogy kevésbé ragad, és azok is ehetik, akik allergiások a tojásra. A hús mellé természetesen tálalhatunk krumplipürét, rizst vagy akár sült krumplit is.
Hozzávalók 4-5 személyre
4 fél csirkemellfilé (kb. 70 dkg)
20 dkg trappista vagy eidami sajt
őrölt fekete bors, só
1 ek mangalicazsír
Mártáshoz
3 dl tejszín
1 púpozott ek mustár
1 ek grillfűszer
1 tk majoránna
1 tk bazsalikom
1 tk kakukkfű
1 mk tárkony
1⁄2 mk őrölt szerecsendió
1 tk keményítő
Körethez
40 dkg durumliszt
kb. 2 dl langyos víz
1 nagy csipet só
a kifőtt tésztára fűszerolaj >>
Elkészítés
1. A húst megmossuk, majd leitatjuk róla a nedvességet. A fél csirkemellekről levágjuk az alsó húsrészeket és félretesszük.
2. A csirkemelleket oldalt bevágjuk, széthajtjuk és háztartási fólia alatt vékonyra kiklopfoljuk. A félretett alsó húsrészeket pedig úgy klopfoljuk ki, hogy szorosan egymás mellé tesszük, hogy kissé fedjék egymást. Így egy nagyobb hússzeletet kapunk.
3. Mindegyiket külön alufóliára tesszük és mindkét oldalukon enyhén sózzuk-borsozzuk.
4. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a kiklopfolt hússzeletek hozzánk közelebb eső szélére halmozzuk úgy, hogy jobbról és balról maradjon 1-1 ujjnyi széles rész, amit ráhajtunk a töltelékre, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük (5 húsroládunk lesz.)
5. Egy nagyobb serpenyőben kevés zsírt hevítünk, elősütjük a hústekercseket, majd vékonyan kizsírozott hőálló tálba fektetjük őket.
6. A mártáshoz egy lábosba öntünk 2,5 dl tejszínt, belekeverjük a mustárt és a fűszereket, felforraljuk, majd besűrítjük a maradék 0,5 dl tejszínben simára kevert keményítővel, és a húsra öntjük. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
7. A körethez a lisztet elvegyítjük a sóval, összedolgozzuk egy kevés vízzel, majd fokozatosan annyi vizet adunk hozzá, amennyit a liszt felvesz és formázhatóvá válik.
8. Sima tésztává gyúrjuk, majd zacskóba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
9. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, gombócokká formázzuk, ellapogatjuk, és alaposan belisztezett felületen külön-külön mindegyiket kör alakúra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk.
10. A tészta felületét is alaposan meglisztezzük, jobbról és balról a kör közepéig behajtjuk, meglisztezzük és hosszában félbehajtjuk. A meghajtogatott tészta kb. 6 cm széles lesz.
11. Éles késsel csíkokra vágjuk, felrázzuk, hogy a tésztacsíkok elváljanak egymástól, és lisztezett felületre tesszük, amíg a főzővíz felforr.
12. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
13. Egy serpenyőben felhevítjük a fűszerolajat, átforgatjuk benne a tésztát, sózzuk még, ha szükséges, és a hús mellé szedjük.
Sütési hőfok: 200°C | Sütési mód: alul-felül sütés | Sütési idő: kb. 25 perc
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.