Tojással töltött zöldfűszeres-medvehagymás vagdalt zöldborsós bulgurral
Főtt tojással töltött vagdalt, friss fűszernövényekkel, zöldborsós bulgurral.
Hozzávalók
1 kg sertés darált
30 dkg zöldborsó (mirelit)
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagy adag medvehagyma
1 nagy adag snidling
1 marék petrezselyem
1 tojás
2 tk só
1 tk bors
1 ek pirospaprika
1 tk füstölt paprika
1 kk majoránna
3 szikkadt kifli
5 főtt tojás
kevés zsemlemorzsa
Körethez
25 dkg bulgur
20 dkg zöldborsó
só
petrezselyem
snidling
1/2 kk szárított oregánó
1/2 vöröshagyma
víz
Vagdalt elkészítése
A tojásokat keményre főzzük.
A darált húst egy nagy tálba tesszük, a kifliket pár percig vízben áztatjuk, majd jól kifacsarjuk és a húshoz adjuk.
A hagymákat, a fűszernövényeket apróra vágjuk, befűszerezzük, sózzuk, hozzákeverjük a húshoz, 1 egész tojást beleütünk és az egészet alaposan összegyúrjuk. Legvégül a fagyos zöldborsót is beledolgozzuk. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, mert utólag nem lehet ízesíteni.
Tepsit (vagy nagyobb őzgerinc formát) kikenünk olajjal, meghintünk zsemlemorzsával, és a massza felét egy vastag csíkban ráhelyezzük.
A megtisztított főtt tojásokat végigrakjuk a húsmasszán, majd beborítjuk a másik felével.
Vizes formázzuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Érdemes pihentetni sütés után, mert melegen nem lehet szépen szeletelni.
Köret elkészítése
Egy lábasban a hagymát kevés olajon megdinszteljük, rászórjuk a bulgurt, megkeverjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és felöntjük legalább dupla mennyiségű vízzel.
Lefedjük, és kis lángon 6-8 percig főzzük – ha kell pótoljuk a vizet. Elzárjuk a lángot és fedő alatt hagyjuk párolódni. Ha megpuhult, megszórjuk snidlinggel és petrezselyemmel.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.