Ég és föld között. Tériszonyosoknak halálközeli élmény: Kína lenyűgöző üveghídjai

– Hagyjuk Kínát aludni, mert ha felébred, meg fogja rázni az egész világot – ezt mondta egykor Napóleon, és mára kezd igaza lenni, például a turizmus terén is egyre nagyobb szerepre tesz szert. Gyönyörű ország, csodálatos tájakkal, amit ki is használnak, egymás után építik a rekordokat döntő üveghidakat, amelyekről gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre.

A turisták borzongani is szeretnek, érdekes, egyúttal megdöbbentő, ahogyan az építtetők, illetve az üzemeltetők fokozzák az élményt: az egyik híd például szándékosan úgy épült, hogy középen kilengjen, míg egy másiknál egy trükkel ijesztgetik a látogatókat, a sétálgató ember egyszer csak az látja, hogy a lába alatt megreped az üveg…

A leghosszabb, a 488 méteres Csicsiacsuangi függőhíd Hongyagu környékén két meredek szikla között feszül, 218 méteres (66 emeletnyi) magasságban átívelve egy szakadék fölött, a padló négy centiméter vastag üvegből készült. A kilátás gyönyörű: hegyek, vízesések, folyó, ősi városok és templomok. Csak bátraknak érdemes vállalkozni arra, hogy végigmenjenek rajta, a Hebei Bailu Group eleve úgy tervezte, hogy középen kissé kilengjen, még izgalmasabbá téve az élményt.

 

 

Elvileg kétezer embert is elbír, de csak hatszáz embert engednek fel rá. A hídon végig készen áll a személyzet arra, hogy segítsen azoknak, akik elájulnak vagy pánikrohamot kapnak. Ahogy lassan a legtöbb üveghídon, a látogatók itt is lábzsákot kapnak: ez egyrészt megakadályozza az karcolódást, ami csökkenti az üveg átlátszóságát, másrészt tisztítja is a felületet.

Csangcsiacsie Nemzeti Park

Kínában több helyen is létesültek hasonló látványhidak, az egyik leghíresebb a Csangcsiacsie Nemzeti Parkban van, amit Zhangjiajie Grand Canyonnak is neveznek, a világ legszebb mészkőhegységéről van szó. Ha valaki látta az Avatar című filmet, a látvány Pandora lebegő hegyeire emlékeztet. A Hunan tartományban lévő híd tartja a legmagasabban fekvő üveghíd rekordját, 300 méteres magasságban 430 méter hosszan köt össze két meredek sziklát. Ez egyébként vastagabb is, miután 14 méter szélességben sétálhatnak rajta az emberek. Az építész: Haim Dotan.

A híd széléről bungee jumpingra is van lehetőség, ez a legmagasabb pont a világon, ahonnan le lehet ugrani ilyen módon. 13 nappal a nyitás után bezárták, hogy újratervezhessék a parkolót, a jegykiadást és az ügyfélszolgálatot, ugyanis napi 8 ezer látogatóra tervezték, de 80 ezren érkeztek.

Ugyanebben a hegységben épült egy üvegösvény is, a hegy neve Tianmen, ami azt jelenti, égi út. Az ösvény hatvan méteres szakasza készült üvegből, a padló és a korlát is. Itt ijeszgetik az üzemeltetők a látogatókat az üveg megrepedésével. Egy másik videó, ha valaki szeretne egy kis szívdobogást kapni.

Shilinxia-ben pedig egy kör alakú üvegkilátó nyílt, ami 32,8 méterre nyúlik ki a hegyoldal tetején, szintén festői hegyekhez és és völgyekhez nyújtva kilátást.

A 415 négyzetméteres üvegfelület tartószerkezete a maga nemében a legnagyobb a világon, és repülőgépekhez használt titánötvözetből épült. Egyébként azért tervezték, mert a népszerű kilátóhegyen már nem fértek el a kirándulók.

A Yunduan üveg kilátója is népszerű, az ötletet valószínűleg a 2007-ben átadott amerikai Grand Canyon Skywalk adta. A Chongqingban található hídon sétálni olyan élmény, mintha a levegőben sétálnánk.

https://eletszepitok.hu/lombhazak-a-nagyvilagbol/

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × négy =

hirdetés