Fokhagymás sajtkrémleves
Amikor húslevest főzünk, érdemes nagy adagot készíteni belőle, 1-1 liternyit lefagyasztani krémlevesekhez, melyekhez alaplé szükséges. Ennek a sajtlevesnek is húsleves az alapja, finom és egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók 4 személyre
1 liter húsleves alaplé
1 dl forró tej
200 ml főzőtejszín (20%)
25 dkg reszelt sajt (20 dkg ementáli, 5 dkg cheddar keveréke)
5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
2 zúzott fokhagyma
só, fehér bors, szerecsendió ízlés szerint
levesgolyó vagy pirított zsemlekocka
szóráshoz apróra vágott snidling vagy petrezselyemzöld vagy póréhagyma
szóráshoz 1-2 dkg reszelt sajt (cheddar vagy füstölt)
Elkészítés
Alaplé: készítsünk hagyományos húslevest, a levet szűrjük le, s öntsük egy nagy lábasba. A recept leveskockával is elkészíthető – aki nem idegenkedik tőle, választhatja ezt a gyorsabb megoldást.
Fehér rántást (besamell) készítünk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, a zúzott fokhagymát, kicsit pirítjuk, ügyelve arra, hogy a liszt ne barnuljon meg. Felöntjük a meleg tejjel, csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd fokozatosan a reszelt sajtot. Felöntjük a húslevessel és összeforraljuk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Házilag pirított zsemlekockával vagy levesgolyóval kínáljuk. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal – a füstölt sajt kellemes ízt ad neki.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.