3 ízletes krémleves

A krémleveseket könnyen és gyorsan el lehet készíteni, nemcsak ebédre, könnyű vacsoraként is fogyaszthatók. Tartalmasak, de nem megterhelőek. Íme, három ínycsiklandozó és egészséges krémleves receptje – 4 személyre szólnak.

A közös jellemzőjük, hogy mindegyik változathoz készíthetünk bacon chipset. A hajszálvékonyra vágott bacont (szeletelve is kapható), pirítsuk meg, a zsírját a leveshez hasznosítsuk. Levesgolyóval vagy házilag készített krutonnal, azaz pirított kenyér- és zsemlekockákkal tálaljuk a leveseket. A brokkoli- és fokhagyma krémleveshez reszelt sajtot is adhatunk – a tányér aljára tegyük a sajtot, erre kerüljön a leves.

hirdetés 

hirdetés 

Burgonya krémleves

Hozzávalók: kb. 1 kg burgonya, 1 pohár 20%-os tejföl, 1 kisebb vöröshagyma, 1 erőleves vagy tyúkhúsleves kocka, 8-10 friss rozmaring és majoránna levél (őrölt fűszerekkel helyettesíthető), petrezselyem vagy snidling apróra vágva (szóráshoz), só, bors

Burgonya krémleves
Fotó: Pickled Plum

Egy közepes méretű lábasban az apróra vágott vöröshagymát fonnyasszuk meg a bacon zsírjában, majd adjuk hozzá a hámozott, apróra kockázott burgonyát, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi a burgonyát bőségesen ellepi. Tegyük a vízbe a leveskockát, és főzzük puhára a burgonyát. Ha puhára főtt, néhány szem burgonyát tegyünk félre, a többihez adjuk hozzá a tejfölt, a friss fűszereket (vagy az őrölt változatot), ha szükséges sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pépesítsük. A jó krémleves titka a fűszerezésben rejlik, a burgonya krémleveshez passzol a szerecsendió is, ebből is adhatunk hozzá 1 kávéskanállal.

A félretett főtt burgonyakockákkal, bacon chipsszel, krutonnal (pirított kenyér- vagy zsemlekockákkal) tálaljuk, és szórjuk meg friss snidlinggel vagy petrezselyemmel.

Fokhagyma krémleves

Hozzávalók: egy fej (nem egy gerezd!) lehetőleg zsenge fokhagyma, 1 közepes méretű vöröshagyma, 2 dl főzőtejszín, 1 tyúkhúsleves vagy erőleves kocka, fél liter víz, só, fehér- és fekete bors. Szóráshoz: snidling vagy petrezselyem, reszelt sajt.

Fokhagyma krémleves
Fotó: Alto Adige

A fokhagymát zúzzuk pépessé, a vöröshagymát vágjuk apróra, majd fonnyasszuk meg a bacon zsírjában. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a leveskockát és forraljuk össze. A végén adjuk hozzá a főzőtejszínt, a borsot, sózzuk ízlés szerint és botmixerrel pépesítsük. Ha sűrűn szeretjük, adjunk hozzá burgonyakeményítőt!

Tálaláskor a tányér aljára tegyünk reszelt sajtot. Adjunk hozzá krutont, bacon chipset és szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel. Nagyon finom és egészséges!

Brokkoli krémleves

Hozzávalók: kb. 50 dkg brokkoli, 2 burgonya, 1 erő- vagy zöldségleves kocka, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, só, fekete bors.

Brokkoli krémleves
Fotó: Shape.com

A brokkolinak nemcsak a rózsái, hanem a szára is felhasználható (mirelitből is elkészíthető). A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát meghámozzuk, felkockázzuk. A fokhagymát pépesre zúzzuk, és megpirítjuk a bacon kisütött zsírjában. Hozzáadjuk a brokkolit, a felkockázott burgonyát, felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, hozzáadjuk a leveskockát és puhára főzzük. Pár brokkolit meghagyunk egészben a díszítéshez. Botmixerrel pépesítjük, hozzáadva a főzőtejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Reszelt sajttal, bacon chipsszel, krutonnal tálaljuk. A tetejét főtt brokkolival díszíthetjük.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × három =

hirdetés