Nem csak a franciák kedvence: ropogós kalászkenyér

Aki szereti a kenyércsücsköt, a kívül ropogós, belül finom puha, friss pékárut, kalászkenyeret imádni fogja! A neve a búzakalászra utal, az aratási ünnepek alkalmával kerül a franciák asztalra. A különleges forma alapja a bagett, melyet mindkét oldalán bevagdosnak. Az alaptészta receptjét ismertetjük.

Hozzávalók 2 darabhoz

40 dkg liszt + a kevés a szóráshoz

2 dkg élesztő

1 csapott evőkanál só

2,5 dl langyos víz

1 kk cukor

mák a szóráshoz

bagett2a

Elkészítés

A lisztet szitáljuk egy nagy tálba. A közepében alakítsunk ki egy kis fészket, ebbe öntsünk langyos vizet, morzsoljuk rá az élesztőt és a cukrot.

Takarjuk le, és várjuk meg, amíg felpezseg az élesztő. Ezek után kezdjük összedolgozni. Adjuk hozzá a sót és a maradék vizet. Alaposan dagasszuk ki a tésztát, majd fedjük le és pihentessük legalább fél óráig.

Ha kétszeresére dagadt a tészta, borítsuk lisztezett deszkára, kicsit gyúrjuk át, majd vágjuk ketté.

A megfelezett tésztából sodorjunk hosszú rudakat, ezeket fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, majd ollóval jobbról balról vagdossuk be. Itt láthatók a formázásról fázisképek >>

Ha nem hintjük meg magokkal – mákkal, szezámmal, lenmaggal stb. -, vastagon lisztezzük meg a vízzel átkent tésztát.

A sütő alsó részébe tegyünk vizet, majd 210-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 20 perc.

Céklás kalászkenyér

rozsaszin

A recept a képre kattintva érhető el

Fotók, recept: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem – Kreatív gasztroblog

 

Hasonló receptek

Süssünk gyökérkenyeret! Nem kell dagasztani!

Süssünk gyökérkenyeret! Nem kell dagasztani!

A franciák mindennapi kenyere: így készül a tökéletes bagett!

A franciák mindennapi kenyere: így készül a tökéletes bagett!

Süssünk kenyértölcsért! Tetszés szerint tölthetjük, több napra elegendő

Süssünk kenyértölcsért! Tetszés szerint tölthetjük, több napra elegendő

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × öt =

hirdetés