Nem csak a franciák kedvence: ropogós kalászkenyér
Aki szereti a kenyércsücsköt, a kívül ropogós, belül finom puha, friss pékárut, kalászkenyeret imádni fogja! A neve a búzakalászra utal, az aratási ünnepek alkalmával kerül a franciák asztalra. A különleges forma alapja a bagett, melyet mindkét oldalán bevagdosnak. Az alaptészta receptjét ismertetjük.
Hozzávalók 2 darabhoz
40 dkg liszt + a kevés a szóráshoz
2 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
2,5 dl langyos víz
1 kk cukor
mák a szóráshoz
Elkészítés
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba. A közepében alakítsunk ki egy kis fészket, ebbe öntsünk langyos vizet, morzsoljuk rá az élesztőt és a cukrot.
Takarjuk le, és várjuk meg, amíg felpezseg az élesztő. Ezek után kezdjük összedolgozni. Adjuk hozzá a sót és a maradék vizet. Alaposan dagasszuk ki a tésztát, majd fedjük le és pihentessük legalább fél óráig.
Ha kétszeresére dagadt a tészta, borítsuk lisztezett deszkára, kicsit gyúrjuk át, majd vágjuk ketté.
A megfelezett tésztából sodorjunk hosszú rudakat, ezeket fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, majd ollóval jobbról balról vagdossuk be. Itt láthatók a formázásról fázisképek >>
Ha nem hintjük meg magokkal – mákkal, szezámmal, lenmaggal stb. -, vastagon lisztezzük meg a vízzel átkent tésztát.
A sütő alsó részébe tegyünk vizet, majd 210-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 20 perc.
Céklás kalászkenyér
Fotók, recept: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem – Kreatív gasztroblog
Hasonló receptek
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.