Egyszerűen nagyszerű: borsós rizottó
Előételként, főételként és köretként is fogyasztható. Laktató és egészséges.
Hozzávalók
35 dkg rizottórizs
1,5 liter zöldségleves alaplé (húsleves alaplé is tökéletes hozzá)
30 dkg mirelit borsó
1 vöröshagyma apróra vágva
2 dl fehérbor
5 dkg vaj
1 tk só
1 tk tárkony
zöldfűszer (petrezselyem vagy bazsalikom), illetve csíra vagy madársaláta vagy rukkola szóráshoz
reszelt parmezán sajt (2-4 dkg, ízlés szerint)
Elkészítés
Mielőtt nekilátsz, a mirelit zöldborsót hagyd szobahőmérsékleten kiolvadni.
Kb. 10 dkg felengedett zöldborsót egy merőkanálnyi alaplével turmixolj le, a pürét tedd félre.
A vajat egy nagyobb lábasban olvaszd fel, add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és 5-8 percig dinszteld közepes lángon, majd add hozzá a rizst, a sót. Keverd össze, pirítsd 2-3 percig, majd öntsd fel a borral. Miután a rizs magába szívta a bort, add hozzá az alaplevet és 20-30 percig fedő alatt párold.
Ha a rizs megpuhult, keverd hozzá a borsópürét és a borsót, valamint a tárkonyt. Pár percig párold fedő alatt.
Ha krémes(ebb) állagú rizottót szeretnél, keverj hozzá olívaolajat vagy olvasztott vajat. A kész rizottóhoz keverd hozzá a parmezán sajtot.
Tálaláskor szórd meg zöldfűszerrel, madársalátával, rukkolával vagy zsenge csírával.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.