Crema pasticcera, az univerzális főzött süteménykrém
Ez a finom főzött süteménykrém tökéletes képviselőfánkhoz, profiterolhoz, de tiramisuhoz, tortához is kipróbálható, és önmagában is fogyasztható pohárdesszerként.
Hozzávalók
fél liter tej
3 tojássárgája
4 dkg liszt vagy kukoricakeményítő
1 kis tasak reszelt citromhéj (Finisse-t ajánljuk)
1 tasak Bourbon vaníliaaroma (Finisse) – megfelelő hozzá a vaníliáscukor is
10 dkg cukor – mi kevesebb cukorral készítjük, ízlés kérdése, szerintünk 5-6 dkg elegendő hozzá
Elkészítés
Öntsd tejforralóba a tejet, keverd hozzá a citromhéjat és a vaníliaaromát, majd kezd el forralni.
Egy kisebb tálba üsd a tojássárgákat, add hozzá a cukrot és keverd habosra, szinte fehéredésig, végül add hozzá a lisztet, keverd az egészet csomómentesre.
Ha már forr a tej, egy kis evőkanálnyi tejet gyors mozdulattal keverj a tojásos keverékhez, majd öntsd az egészet a forrásban lévő tejhez.
A hőfokot mérsékelheted, folytonos kevergetés mellett főzd a krémet sűrűre. Hamar besűrűsödik.
Ha sűrűbb krémet szeretnénk, például tortához, akkor kicsit több lisztet vagy keményítőt kell hozzáadni.
Mi kávés és kakaós piskótát ízesítettünk vele. A 4 tojásból kikevert piskótatésztát kétfelé osztottuk, az egyikbe 1 evőkanál instant kávét, a másikba 1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaóport kevertünk, és külön-külön megsütöttük. A kétféle piskóta közé főzött krém került, a tetejét is bevontuk vele, végül megszórtuk kakaóporral. Fogyasztás előtt érdemes legalább fél napig hűteni.
Ha pohárdesszertet szeretnénk (ld. nyitókép), a főzött süteménykrémhez nagyon jól passzol a citromkrém, de mangópürével is tökéletes.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.