A kardamomos panna cotta receptje a Nagy csokoládé könyvből
A csokoládé örök kedvenc. Filep Kata Nagy arra vállalkozott, hogy bemutassa a kakaó kalandos útját az ültetvényektől a csokoládékészítő műhelyekig, az ősi maja kultúrától a spanyol hódítókon át napjainkig. Szerzőtársaival utánajártak, hogyan tevődött át a mai termelés jelentős része az amerikai kontinensről Afrikába, és hogyan változott az idők során az egykor kizárólag italként ismert csokoládé, amely mára számtalan formában és textúrában elérhető.
Szeretnék bebizonyítani azt is, hogy otthon sem ördöngösség nekifogni a csokoládékészítésnek, ezért a vállalkozó kedvűeknek ehhez is segítséget nyújtanak, legyen szó csokoládétemperálásról, házi bonbonkészítésről, vagy éppen csokoládédíszítésről. Igyekeztek egyszerű és ötletes, valamint rafinált és ínyenc recepteket is bemutatni. Lehetünk kíváncsiak és kísérletezők, vagy épp a klasszikus vonal kedvelői – a kötetben biztosan megtaláljuk a nekünk való csokoládés receptet.
A kardamomos panna cotta receptjét ismertetjük a kötetből, a kiadó engedélyével.
Panna cotta
Elkészítési idő: 25 perc + dermedés
Hozzávalók (4 főre)
300 g zsírszegény tej
300 g tejszín (minimum 30%-os zsírtartalmú, állati eredetű)
100 g cukor
fél vaníliarúd
6 lap zselatin
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3-4 szem zöld kardamom
1 csipet só
Elkészítés
Itt a csoki most úgy jelenik meg, hogy annak egyik összetevőjét, a kakaóport használjuk. A kardamom egy igen intenzív, indiai fűszer, úgyhogy vigyázzunk vele, csak óvatosan a magok számával.
A zselatint áztassuk be hideg vízbe. A tejszínt, tejet, vaníliarudat, sót és a kardamom magjait tegyük egy edénybe és kezdjük el melegíteni. A vaníliarudat most nem vágjuk fel, egyben főzzük bele, nem cél a nagyon domináns vanília íz, azt szeretnénk, hogy csak a háttérben érezzük. Forráspont előtt húzzuk le tűzről, tegyünk rá bátran fóliát, úgy, hogy a gőz sehol se szökhessen ki és infuzionáljuk 10 percig (így a fűszer átadja aromáit a tejszínnek). Ha letelt az idő, szűrjük át, tegyük vissza az edénybe és ismét kezdjük főzni alacsony lángol. Keverjük el benne a kakaóport és a cukrot, hagyjuk, hogy elolvadhasson. Csavarjuk ki a zselatint és adjuk hozzá ezt is, de vigyázzunk, hogy ekkor már ne forraljuk. Hűtsük, majd öntsük tálkákba vagy akár szép alakú csészékbe és rakjuk hűtőbe. Pár óra elteltével, mikor a zselatin már behúzott, mártsuk meleg vízbe pár pillanatra a formák alját, hogy könnyebben kipottyanhasson a panna cotta belőle és tálaljuk gusztusosan.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.