Mákos guba vaníliapudingos öntettel
A mákos guba, mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti felén (Mohnpielen) és Lengyelországban (makówki) is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.
A mákos gubát tradicionálisan karácsonykor és újévre készülve készítjük-fogyasztjuk, de a környezetemben mindenki nagyon szereti, ezért nálunk évente többször kerül az asztalra. Én így készítem.
Hozzávalók 4 adaghoz
A gubához
10 db szikkadt kifli
600- 700 ml tej
150 g cukrozott, darált mák
50 g vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3-4 szegfűszeg
méz és vaj a tetejére
Az öntethez
1 csomag vaníliás főzőpuding
3 evőkanál (nád)cukor
600 ml tej
100-150 g tejföl
Elkészítés
A kiflit egy nagyobb tálba szeletelem, és hagyom, hogy kissé megszáradjon. A mákot cukorral keverve ledarálom. A tejben megolvasztom a vajat, hozzáadom a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, a citromhéjat, majd a kiflikarikákra öntöm.
Hozzákeverem a cukrozott mákot is.
Vajjal kikent tűzálló tálba öntöm, elszórtan egy kis vajat kockázok rá, és meglocsolom mézzel. 175-180 Celsius-fokon addig sütöm, amíg megpirul a teteje. Az öntethez a szokásos módon megfőzöm a pudingot, kicsit több tejjel, hogy folyékonyabb legyen, és még melegen hozzákeverem a tejfölt.
Jó étvágyat kívánok!
Recept, fotók: Fazakas Hajnalka
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.