Mákos guba vaníliapudingos öntettel

A mákos guba, mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti felén (Mohnpielen) és Lengyelországban (makówki) is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.

A mákos gubát tradicionálisan karácsonykor és újévre készülve készítjük-fogyasztjuk, de a környezetemben mindenki nagyon szereti, ezért nálunk évente többször kerül az asztalra. Én így készítem.

Hozzávalók 4 adaghoz

A gubához

10 db szikkadt kifli

600- 700 ml tej

150 g cukrozott, darált mák

50 g vaj

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

3-­4 szegfűszeg

méz és vaj a tetejére

Az öntethez

1 csomag vaníliás főzőpuding

3 evőkanál (nád)cukor

600 ml tej

100-­150 g tejföl

Elkészítés

A kiflit egy nagyobb tálba szeletelem, és hagyom, hogy kissé megszáradjon. A mákot cukorral keverve ledarálom. A tejben megolvasztom a vajat, hozzáadom a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, a citromhéjat, majd a kiflikarikákra öntöm.

Hozzákeverem a cukrozott mákot is.

Vajjal kikent tűzálló tálba öntöm, elszórtan egy kis vajat kockázok rá, és meglocsolom mézzel. 175-­180 Celsius-fokon addig sütöm, amíg megpirul a teteje. Az öntethez a szokásos módon megfőzöm a pudingot, kicsit több tejjel, hogy folyékonyabb legyen, és még melegen hozzákeverem a tejfölt.

Jó étvágyat kívánok!

Recept, fotók: Fazakas Hajnalka

 

Fazakas Hajnalka

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 15 =

hirdetés