Finom almakoch: nem kell hozzá tésztát keverni, sem gyúrni
Almakoch. Nagyanyáink, dédanyáink már ismerték a receptet, mostanra azonban mintha feledésbe merült volna. Hajnalka felelevenítette, pontosabban megsütötte. Érdemes kipróbálni, egyszerűen elkészíthető, finom édesség.
Hozzávalók 5-6 adaghoz
9-10 db felkarikázott kifli
8 alma lereszelve
kb. 500 ml tej
4 ek (nád)cukor
2 tojás
1 kis doboz tejföl
fahéj
vaníliás cukor
vaj az edény kikenéséhez
Elkészítés
A kifliket 1,5-2 centi vastagságúra szeletelem, és éjszakára száradni hagyom. Az almát meghámozom, lereszelem, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítem.
A tejben feloldom a cukrot, majd belemártogatom a kiflikarikákat (a felszeletelt mennyiség felét), és kibélelem velük a kivajazott tepsit. A reszelt almából kifacsarom a levet, egyenletesen szétosztom a kiflirétegen, majd ráhelyezem a maradék tejben áztatott kiflikarikákat.
A tojásokkal elkevert tejfölt felverem, hozzákeverem a cukros tejet (ha marad), és egyenletesen elosztva ráöntöm a kifliszeletekre. Kb. 175-ös hőfokon aranybarnára sütöm. Porcukorral, vagy vaníliás cukorral meghintve tálalom.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.