Számos egészségügyi probléma forrása, mégsem mindig nyilvánvaló a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés

A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti. A gyakoribb alulműködést nehéz felismerni, sajnos sokan már későn jutnak orvoshoz. Ráadásul világszerte növekszik a betegek száma, aminek pontos okát egyelőre nem tudják. Annyi azonban bizonyos, hogy a genetikai meghatározottság mellett a környezeti tényezők és a vírusfertőzések is okolhatók a negatív tendenciáért.

– A pajzsmirigy túl-, illetve alulműködés egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal megbízhatóan megállapítható. Alulműködés esetén a vér TSH hormon értékének szintje megemelkedik, túlműködéskor pedig lecsökken – mondja Dr. Szilvási István, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb nukleáris medicina és belgyógyász szakorvosa.

A panaszok és tünetek igen eltérőek

Bár az illusztráció azt sugallja, hogy alul- vagy túlműködés esetén konkrétan a pajzsmirigy fájhat (a torkunk), ez egyáltalán nem jellemző

Túlműködés – hipertireózis

Diagnosztizálása általában elég egyértelmű: előfordulhat szívdobogás, fogyás, remegés, izgatottság („nyüzsgés”), alvászavar, fokozott éhségérzet, melegségérzés, verejtékezés, menstruációs zavar vagy kifejezett gyengeség. Ezek miatt a betegek általában időben fordulnak orvoshoz. A betegség mindenképpen gyógyítható, kezelése a pontos okától függően gyógyszeres, radioizotópos, ritkán pedig akár sebészi lehet.

Alulműködés (hipotireózis)

Alattomosabb, enyhe tünetekkel kezdődő és általában hosszú ideig lappangó betegség. Leginkább a változó korban lévő nőknél fordul elő, akik fáradékonyságot, aluszékonyságot, gyengeséget, csökkent memóriát, levertséget, depressziót, fázékonyságot, lassabb mozgást, bőrszárazságot, hajhullást, sőt elhízást vagy arcpuffadást vehetnek észre magukon. Mivel ezeket a tüneteket gyakran az előrehaladott életkorra fogják, sokan későn is fordulnak szakemberhez. Ezért dr. Szilvási István azt javasolja, hogy akármilyen megszokottnak is látszik egy-egy tünet, érdemes felkeresni vele a háziorvost, aki vérvételre küldi a gyanakvásra okot adó eseteket. Ha a beteg nem jut el idejében orvoshoz, az alulműködés akár súlyossá válhat – emelte ki Dr. Szilvási István. A hipotireózis kezelése szerencsére igen egyszerű: csupán rendszeres tablettás hormonpótlásra van szükség és a beteg teljesen panaszmentessé tehető.

A pajzsmirigy működésbeli zavara döntően a nők betegsége, ami az esetek többségében nem megelőzhető. A szakember szerint táplálkozás szempontjából egyedül a hiányos jódfogyasztásnak van jelentősége, ez ugyanis hajlamosíthat struma, illetve göbképződésre. A jódhiányos országokban – így hazánkban is – a halak, tengeri ételek fogyasztása, esetleg a jódozott só használata javasolt. Amennyiben viszont már kialakult egy – panaszt eleinte még nem is okozó – túlműködésre „hajlamos” göb, az extrém mennyiségű jódot kifejezetten kerülni kell, az ugyanis a szunnyadó elváltozást aktiválhatja. Egyes multivitamin készítmények, némely szívritmuszavarra szedett gyógyszer, valamint a CT kontrasztanyag jelentős mennyiségű jódot tartalmaz.

A pajzsmirigy működésbeli zavarai esetén a teherbeesés esélye jóval kisebb, a vetélés gyakoribb, sőt fejlődési rendellenességek is előfordulhatnak, így teherbeesés előtt ilyen esetekben a pajzsmirigy hormonok szintjét feltétlenül rendezni kell. A férfiak nemzőképességét ugyan nem befolyásolja a betegség, de a túl- vagy alulműködés impotenciát okozhat.

Olvasónk története

Késő tavasszal, a jó idő beálltával kezdődtek a tüneteim: mindkét bokám erősen bedagadt, majd a lábfejem is. Az első napokban nem tulajdonítottam ennek nagy jelentőséget, sokat szaladgálok, ráadásul éppen ezekben a napokban vettem egy új magassarkú átmeneti cipőt, azt hittem, az új lábbeli váltotta ki. Szokatlan tünet volt, de nem ismeretlen: várandósságom utolsó heteiben hasonlóan nézett ki a lábfejem. Most viszont nem voltam várandós – lábaimat felpolcoltam, borogattam, s vártam, hogy rendeződjön a dolog. A helyzet 3-4 nap elteltével kezdett aggasztani, a női hiúságomat is próbára tette. A legtöbb zárt cipőt nem bírtam a lábamra erőltetni. A legjobbkor jött a probléma – gondoltam -, szandál- és papucsszezon előtt.

Természetesen ennél jobban érdekelt az, hogy mi állhat a tünetek mögött. Furcsa volt az is, hogy az éjszakai pihenésre sem reagáltak a lábaim: reggel ugyanúgy néztek ki, mint este, sőt… Vasárnap reggel már sírva fakadtam a látványtól, s meg is ijedtem. Felhívtam a háziorvosomat, aki, miután ismertettem a tüneteket, azonnal berendelt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, mondván: szívprobléma is állhat a lábdagadás háttérben. Sürgősségi ambulancia – el lehet képzelni azt a pánikot… Egy napot töltöttem a klinikán, ám a vizsgálatok megnyugtatóan zárultak: rendben van az érrendszerem és a szívem. A vénás elégtelenséget is kizárták.

Mi lehet a baj? Komplex vérvizsgálat következett. Alapvetően még örültem is az eredménynek, hiszen minden értékem a normál tartományban mozgott, kivéve egy értéket. A T3 és a T4 pajzsmirigy értékek tökéletesek voltak, ám a TSH értékem jóval a 4,2 határérték feletti. Utána kellett olvasnom, mit is jelent ez. A hormon értékeket egyszerre vizsgálják. A tiroxin (T4) egy előhormon, amely aktiválódva trijódtironinná (T3) alakul át a TSH hatására. Az alacsony tiroxin szint, magas TSH szinttel pajzsmirigy alulműködésre utal. Tehát pajzsmirigy alulműködés, ami lábdagadásban mutatkozott meg, profi diagnosztákat is elbizonytalanító (szokatlan) tünetként.

A háziorvos megnyugtatott: remekül kezelhető hormonpótlással. Felírta az L-Thyroxin Henning gyógyszert, kezdetben napi felet kellett szednem, hogy lássa, hogyan reagálok rá. Általában elutasító vagyok a gyógyszeres kezelésekkel szemben, de ez esetben jobbnak láttam együttműködni. Megdöbbentő volt érzékelni a gyógyszer hatását: a ducira dagadt lábaim már 1-2 nap után kezdték visszanyerni eredeti formájukat, ujjongtam, amikor már látható volt a bokacsontom is. Ráadásul elkezdtem fogyni, aminek igencsak megörültem, mivel semmit sem változtattam az étkezési szokásaimon. (Jókor jött, mivel télen mindig felszedek 3-5 kilót…)

Bár a lábaim még nyár közepére sem apadtak le teljesen, már vállalhatóan néztem ki szandálban is. Szeptemberben abbahagytam a gyógyszert. Sajnos ezzel egy időben újra elkezdődött a lábdagadás… Jó lenne megszabadulni a gyógyszertől, de egyelőre nem lehet. Továbbra is napi fél tablettát szedek (néha elfelejtem bevenni).

Nem én lennék, ha nem olvastam volna utána: mi lehet a pajzsmirigy alulműködés lelki eredője? Kurt Tepperwein: Mit árul el a betegséged? c. könyvében csak a pajzsmirigy túlműködésről találtam információkat. Idézem: közismert dolog, hogy az ember szellemi-lelki állapota jelentős hatást gyakorol a szervezetében lévő mirigyek működésére. Különösen igaz ez a pajzsmirigy esetében. Ha valaki ösztönös igényeit és érzelmeit szüntelenül elnyomja – különösen az agresszív és elutasító jellegű érzelmeit -, s ennek következtében állandó belső harcnak van kitéve, ez a folytonos riadókészültségi állapota pajzsmirigy túlműködéshez vezet.

A neten találtam több érdekes levezetést a pajzsmirigy alulműködés lelki vetületét illetően.

A beteg gyakran határozottan körvonalazható félelmeinek és erős magányérzetének nem ad hangot, ezek különféle természetű erőfeszí­tésekben nyilvánulnak meg, például rendkívüli mértékű felelős­ségvállalásban, mértéktelen ambíciózusságban, a függetlenségre való korai és erőteljes törekvésben, ezen jelzéseket azonban a környezete egyáltalán nem fogja. E tény tovább erősíti a beteg azon érzését, hogy őt „senki nem érti meg”. Vágyát, hogy végre megértő társra találjon, nem szavakban fejezi ki, hanem azon szinte görcsös igényén keresz­tül, hogy másokról gondoskodjék. Az illető ezáltal mások szemében rendkívül rokonszenvessé válik, ő maga azonban egyre elégedetle­nebb lesz, gyakran depresszióba süllyed, minthogy képtelen kiszaba­dulni maga választotta börtönéből. Pedig csupán nyíltan kellene vállalnia önnön igényeit, s olyannak mutatnia magát, amilyen valójá­ban.

Érdekes megközelítés, s azt kell mondjam, az életemre vetítve sok igazság van ebben. Rendre túlvállalom magam, erős bennem a megfelelni vágyás, és mindig azon vagyok, hogy a – szinte kizárólag – magam támasztotta mércét megugorjam/emeljem. Mi ez, ha nem kényszeresség? Erre szoktam mondani: szigorúbb vagyok magamhoz, mint a legkeményebb főnök.

A kulcs: légy önmagad!

A kérdés: na de hogyan máshogyan legyek önmagam?

Nem véletlenül ábrázolják művészien pillangóként a pajzsmirigyet…

Másutt ezt olvastam a pajzsmirigy túl- illetve alulműködése a Vata dosha egyensúlyhiányának következménye. A pajzsmirigy működésének helyreállításában elsőként fontos, hogy az ember leküzdje, feloldja kommunikációs félelmeit. (…) A kommunikációs félelmek hátterében az attól való félelem áll, hogy mások nem fogadják el véleményünket, s félelem alakul ki attól, hogy ezáltal nem leszünk szeretetreméltók mások szemében.

Különös. Amióta az eszemet tudom, kommunikációs szakemberként dolgozom, és/de ritkán fojtom magamba a véleményemet. Ez a magánéletemre is igaz – néha metsző őszinteséggel vagyok képes megnyilvánulni, ha valami bánt, ha alakoskodást vagy igazságtalanságot érzékelek. Ezúton is csókoltatom a pajzsmirigyem…

Forrás: Semmelweis Egyetem

hirdetés
1 válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Forrás: Semmelweis Egyetem , eletszepitok.hu […]

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 − hét =

hirdetés