Az 5 legfontosabb dolog, amit egészségünk megőrzése érdekében tehetünk

Az egészséget – amennyiben megadatott – természetesnek vesszük. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy törődni kellene magunkkal, a testünkkel és a lelkünkkel egyaránt. Testünk jelzéseire nem mindig vagyunk tekintettel; pedig nem szabadna elintéznünk annyival például egy fejfájást, emésztési vagy alvási problémát stb., hogy majd elmúlik. Sokan akkor mennek el orvoshoz, amikor már tényleg komolyabb a baj. A testünk jelzi, ha gond van. Érdemes odafigyelni rá!

A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet szerint

„Az egészség a teljes testi, mentális és szociális jóllét állapota, és nem csupán betegség- vagy fogyatékosság-nélküliség.”

Mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében?

1.

Egészségünk egyik alappillére a táplálkozásunk. „Az vagy, amit megeszel.” Persze ez nem teljesen igaz, de nagyban befolyásolják szervezetünk működését a táplálkozási szokásaink. Találjuk meg azokat az ételeket, amelyek a szervezetünknek valóban megfelelőek, nem puffadunk tőlük, nincsen semmilyen diszkomfort érzetünk a fogyasztásuk után, és ízvilágukban is megfelelnek számunkra. Napi ötszöri étkezést javasolnak a táplálkozásszakértők, de ha legalább arra figyelünk, hogy meglegyen a reggeli, az ebéd, a vacsora, azzal is sokat tettünk magunkért.

2.

A folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni! Testünk túlnyomó része víz. Leginkább ivással tudjuk pótolni az elveszített folyadékot, de étkezésünkkel is hozzájárulunk. A legjobb a tiszta víz!

3.

Kedvezhetünk szervezetünknek az ún. napi rutin bevezetésével, melynek fontos része a mozgás. Ha nincs időnk sportolni, gyalogoljunk, sétáljunk, amennyit tudunk. Az ülőmunkát végzőknek érdemes rövid átmozgatásokat beiktatniuk, néhány fej- és karkörzéssel is segíthetünk magunkon, de ma már sok munkahely támogatja például a rekreációs jógát.

4.

Nagyon fontos a higiénia! Remélhetőleg ez mindenki számára egyértelmű. Gyakori kézmosással a betegségeket elkerülhetjük.

5.

Törekedjünk a kipihentségre! Ha tehetjük, aludjunk legalább 6-8 órát. Ha ki vagyunk pihenve, kevésbé vagyunk fogékonyak a betegségekre és jobban is „működünk”.

 

Mindezek egy kis figyelemmel könnyen bevezethetők az életünkbe. Fontos még megjegyezni, hogy érdemes félévente-évente rutinvizsgálatra, szűrésre, vérvételre menni, hogy valóban tisztában legyünk az állapotunkkal és ne „csak” az érzéseinkre hagyatkozzunk!

Írta: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − kilenc =

hirdetés