Hány lépést teszel meg egy átlagos napon? 6-10 ezer közötti az optimális. Egy lépésszámláló mobilos alkalmazás meglepő eredményei

14 612

 

Ennyi lépést tettem meg a mobilomra telepített lépésszámláló alkalmazás szerint hétfőn. Mivel nem mindig volt nálam a mobilom, miközben jöttem-mentem, úgy saccolom, hogy 17 ezer lépés is lehetett a napi teljesítményem. Sportolók, futók régóta használnak hasonló alkalmazásokat; nekem újdonság, a napokban telepítettem a mobilomra a lépésszámlálót a Google Play-ből; érdekelt, hány kilométert, hány lépést teszek meg egy-egy átlagos napon, hogy hogyan alakulnak a számok például hétvégén, amikor autózom, amikor villamosozom, vagy amikor nem lépek ki a lakásból. Meglepő eredmények jöttek ki. 

Hétfőn reggel 7.40 körül léptem ki a lakásból. Budapesten – két kerületben – négy helyszínre kellett eljutnom ezen a munkanapon. Nem gyalogosan tettem meg a teljes utat a távolságok miatt, villamossal, busszal és HÉV-vel is közlekedtem. Ennek ellenére több mint 2,5 órát gyalogoltam, több mint 10 kilométert (!) tettem meg gyalogosan – ehhez kb. 600 kalóriát használtam fel.

Nem sokkal azután, hogy este hazaértem, 19:31-kor készítettem az alábbi képernyőfotót, ezen „még csak” 13 803 lépés látható. Vagyis – és ez is meglepő! – 19.31 és éjfél között még megtettem 803 lépést a lakásban és a ház körül. 

Mondhatjuk, hogy így fest egy átlagos munkanapom, persze van, hogy sokkal kevesebb távolságot kell bejárnom.

Ha autóval tettem volna meg az utat, kb. 14 ezer lépést „megspórolhattam” volna.

Ha autóval tettem volna meg az utat, nagyjából ugyanennyi időt, kb. két órát töltöttem volna a járműben – a dugókat, a parkolást és a kényszerű kitérőket is beleszámolva.

Vasárnap alig mozdultam ki a lakásból. Ezen a napon is figyeltem a lépésszámlálót, de mivel a mobil nem volt folyamatosan a kezemben vagy hozzám rögzítve, a számok csalókák: a lakásban mindössze 673 lépést tettem meg, ami mindössze 30 kalóriát igényelt.

A lépésszámláló app-ot tudatosan fogom használni ezentúl, és törekszem arra, hogy a napi 10 ezer lépés meglegyen. Az alkalmazás egyébként 6000 lépést javasol – vagyis egy velem egyidős egészséges embernek minden nap legalább 45-50 percet kellene gyalogolnia…

Egy korábbi cikkünk a gyaloglás áldásos hatásairól:

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizennyolc =

hirdetés