Gyógyhatású zsenge növények. Így csíráztathatsz magokat csíráztató szett nélkül!

A csírák – különféle étkezési magok zsenge hajtásai – rendkívül egészségesek és jó ízűek. A biocsírákat élő élelmiszernek is nevezik, természetes vitamin-, ásványi anyag-, fehérje- és enzimforrások. Érdemes kipróbálni otthon a csíráztatást, jóval olcsóbban juthatunk így hozzá a friss csemegéhez, mintha például bioboltban szereznénk be. A csíráztatás nem különösebben időigényes – a magokat naponta két-három alkalommal kell átöblíteni -, nem igényel nagy helyet, gyakorlatilag csak egy csíráztató edényre van szükség. 

Szükséges eszközök

agyag virágcserép alátét

csíráztatni való magok (vegyszermentes, bio)

vatta, konyhai papírtörlő

vízpermetező flakon

Hogyan csináld?

A magokat – külön-külön – öntsd fel vízzel és áztasd néhány óráig (vagy éjszaka).

Az agyag edényalátétet béleld ki vattával, spriccelj rá vizet, majd fedd le 2-3 réteg konyhai papírtörlővel.

A papírtörlőre szórd a magokat, sűrűn szétterítve a tál felületén, és a spary-vel finoman permetezd le. Reggel és este permetezz rá vizet (ne túl sokat!).

Fotó: www.gardenclinic.com.au

A csíramagok fényigénye változó, általában ablakpárkányon, ha sötét helyre van szükség a csírázáshoz, a magokat fedd le és tedd meleg, sötét helyre.

 

A csíráztatás időtartama: felhasználástól függően 3 naptól akár egy-két hétig is tarthat. Ha búzafüvet nevelünk, akkor a csíráztatás, hajtatás eltarthat 4-5 hétig is.

Csírák felhasználása: nyersen, sütve vagy főzve egyaránt jó, magostól, vagy mag nélkül. Fontos tudnunk, hogy a csírák nyersen, friss állapotban tartalmazzák a legtöbb hasznos tápanyagot. Penészes, kellemetlen szagú csírákat soha ne együnk!

Csírák tárolása: nyersen hűtőben akár 1-2 hétig is eláll, vagy alacsony hőfokon (40-50 Celsius-fok) történő szárítás után, zárt dobozban tárolhatjuk.

Minden csírának jellegzetes íze van. Felhasználás előtt érdemes átöblíteni a csíranövényeket. Szendvicsbe, salátába, kefirbe, joghurtba keverve kitűnő. A puffasztó hatású hüvelyesek, zöldségek csírái is bátran fogyaszthatók, nem idéznek elő puffadást.

A csírák élettani hatásai

A biocsíra friss, vegyszermentes táplálék. A csírák rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, antioxidánsokban. Elősegítik a tápanyagok lebontását, felszívódását, beépülését és a salakanyagok kiválasztását. Egyes csírák az orvostudomány által is bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet, segítséget nyújtanak a vérnyomás normalizálásában, valamint bizonyos szív- és érrendszeri problémák kialakulását gátolják. A megfigyelt rákmegelőző hatások közül egyre több nyer igazolást.

Csíráztatásra ajánlott magok: lenmag, búza, mungóbab, mustár, zsázsa, póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, brokkoli, édeskömény, ruccola, lencse, árpa, bazsalikom, édeskömény, csicseriborsó. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 10 =

hirdetés