A fokozott képernyőhasználat okozta szemproblémák megelőzéséért: szemtorna 11 lépésben

A fokozott képernyőhasználat következtében a látás romlása szinte népbetegségnek számít, a lakosság felének lenne szüksége szemüvegre. Egyre nagyobb az igény a látásvizsgálattal foglalkozó egészségügyi szakemberek, az optometristák iránt.

– Mivel a szemproblémák egyre gyakoribbak, jó, ha a páciensek tudják, hogy pontosan mikor kihez forduljanak. A legtöbben az optikusokat ismerik, akiknek feladata alapesetben a szemüvegek elkészítése. A látásromlással az optometrista (egyetemi végzettséggel rendelkező) egészségügyi szakember foglalkozik, aki elsősorban a szem optikai hibáinak javításában és szemvizsgálatban jártas, illetve szemüveget írhat fel a páciensek számára képernyő előtti munkavégzéshez. A szemész szakorvosok ugyanakkor a szem betegségeinek megállapításával és azok kezelésével foglalkoznak, az elvégzett szemészeti műszeres vizsgálatok után. Ha valakinek nincs semmilyen ismert szembetegsége, szemproblémája, de romlott a látása, akkor érdemes optometristát felkeresnie – mondja Affidea Magyarország szemész szakorvosa, Dr. Ozsváth Mária.

Az optometria szakirány néhány éve jelent meg a hazai egészségügyi felsőoktatásban. Az optometrista megfigyeli a legfontosabb szemészeti paramétereket, alkalmazza a korszerű vizsgálati módszereket és eszközöket. Ő foglalkozik a látásélességgel, látás szűréssel, vizsgálja a szem törőközegeit, a fénytörési hibákat, a szemizmok tevékenységét, a binokuláris látást, valamint foglalkozik a csarnokzug, a szemlencse, az üvegtest és a szemfenék állapotának felmérésével. A szem fénytörési hibáira korrekciós szemüveget ír fel, méri a szemnyomást és felismeri a komolyabb szembetegségeket, fejlődési rendellenességeket, adott esetben szemorvoshoz irányítva a beteget.

– Általánosságban elmondható, hogy a kor előrehaladtával, 40 év felett szinte mindenkinek szemüvegre lesz szüksége előbb-utóbb. Ráadásul a képernyő előtt egyre több időt töltünk, amely sajnos komolyan igénybe veszi a szemet és korai látásromláshoz vezethet. Emiatt az irodai munkát végzőknek azt javasoljuk, hogy óránként tartsanak a pihentető szüneteket, álljanak fel a képernyő elől. Az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet egy külön számítógépes tornát is kidolgozott a munkavállalóknak, amellyel nemcsak a látás romlása előzhető meg, de az egyéb mozgásszervi problémák is – említi dr. Ozsváth Mária.

Milyen gyakorlatokat érdemes végrehajtani a mindennapi munka során, hogy megelőzzük a fokozott képernyőhasználat okozta szemproblémák kialakulását?

1. Nézzen egy elképzelt négyzet négy sarka felé, ezt ismételje háromszor!

2. Anélkül, hogy állát fel vagy lefelé mozdítaná, húzza a fejét finoman, egyenesen hátra, miközben tízig számol!

3. Hajtsa a jobb fülét finoman a jobb válla felé, számoljon tízig, majd ismételje meg a gyakorlatot a bal fülével a másik oldalra, és számoljon tízig!

4. Álljon fel, tenyereit szorítsa hátul a dereka alá, és hajoljon hátra, számoljon tízig és közben tartsa vissza a lélegzetét!

5. A karjait nyújtsa felfelé, és nyújtózkodjon a mennyezet felé, számoljon tízig!

6. Vállával körözzön lassan előre háromszor és hátra háromszor!

7. Könyökben behajlított karokkal emelje egyik karját a feje fölé, a másikat a háta mögé, lazítson, majd karcsere, légzésszünet!

8. Könyökben behajlított karjait tartsa mellmagasságban, nyomja könyökét hátra, számoljon tízig!

9. Karjait két oldalt lazán lelógatva, könnyedén rázogassa, ezzel együtt ellazítva ujjait és kezeit is!

10. Nyújtott karját lefelé tartva lassan és finoman hajlítsa föl-le a csuklókat, ismételje a gyakorlatot háromszor!

11. Karjait lazán lelógatva szorítsa ökölbe kezét, majd nyújtsa ki az ujjait!

 

Nyitókép: Designecologist fotója a Pexels oldaláról

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 1 =

hirdetés