Fogyókúra. Hogyan kezdj neki? Miként vészeld át a kezdeti nehézségeket?

Fogyókúra? Hívjuk inkább életmódváltásnak!

Már csak azért is, mert ha hosszan tartó eredményt szeretnél elérni, nem kúraszerűen kell az adott súlycsökkentő módszert alkalmazni. Másrészt ahhoz, hogy a váltásnak ne legyen egészségkárosító hatása, hogy ne szedj vissza magadra háromszor annyi felesleget, nem szabad szélsőséges, gyors eredménnyel kecsegtető diétába kezdened.

 

A legfontosabb, hogy tűzz ki magad elé egy célt, és tudatosítsd minden egyes nap, hogy miért teszed meg ezeket a lépéseket! Keresd meg azt, ami a célod elérésében a legjobban motivál. Mi az? Egy régi vagy egy új ruhadarab? Az egészséged megőrzése? Szeretnél úgy felmenni az ötödikre, hogy nem hagyod el közben a tüdődet? Vagy – bármennyire is egomán cél – te szeretnél lenni a legdögösebb lenni a környezetedben, a munkahelyeden? Mindenkit más motivál.

Bármi is motiváljon téged, szeresd, kapaszkodj bele, mert a legnagyobb hajtóerőd; képzeld magad elé az áhított szituációt! Képzeld el, ahogy az osztálytalin belibbensz, és olyan csinos leszel, hogy mindenkinek eláll a szava. Lásd magad előtt az áhított pillanatot, ahogy szinte felcsusszan a cipzárja annak a csinos ruhának, amit évek óta elő sem mertél húzni a szekrényből…

Az én áhított ruhadarabom anno egy farmernadrág volt. Egy farmer, ami soha nem volt jó rám; egy nagyon jó alakú barátnőmtől kaptam. Azt tűztem ki magam elé célként, hogy – ha törik, ha szakad – én is bele fogok férni ebbe a farmernaciba. És így lett; fél év múlva már abban feszítettem – persze meg kellett küzdenem érte.

Például azzal, hogy a kozmetikus osztályban – ahova jártam – szinte mindenki táplálkozási tanácsadónak képzelte magát, amint észre vették, hogy másképp étkezem. Amikor jöttek a sikerek, kaptam a ne fogyj tovább, jó vagy így is! megjegyzéseket, pedig a célomtól még messze voltam. Szerencsére tudtam, hogy nem másoknak akarok megfelelni, hanem magamnak. Persze van, akit ilyenkor a jó szándék vezet, de – lássuk be – azért a legtöbben az ellenérzéseiket próbálják ily módon leplezni; irigylik az elszántságodat és a kitartásodat.

Nehéz visszaidézni, hisz több mint 10 éve történt, de bennem maradt. Tudtam, hogy nem adom fel, mert nem adhatom fel!

Annyian hitték, s annyian (még többen) nem hitték, hogy nekem sikerülhet, hogy csak azért is meg akartam csinálni!

fittike1-horz

Jómagam, duci kivitelben

A nehezebb periódusokban mindig rákapcsoltam: akkor edzettem a legkeményebben, gyakrabban mentem futni, többet tornáztam otthon…

A befektetett energia mindig megtérül, és ez az élet minden területére igaz.

Amikor a mérleg kevesebbet mutat, a ruhák jobban állnak rajtad, ez már önmagában is csúcs érzés. S ha még a sikerélményért meg is jutalmazod magad…! A jutalmazást, ha egy mód van rá, ne a legközelebbi cukrászdában elkövetett bűnözés jelentse, mert a következő napokban nemcsak bűntudatod lesz, de a mérleg sem fog tetszeni alattad… Lepd meg magad egy szép kiegészítővel vagy egy élménnyel – masszázs, szauna stb. -, tudatosítsd, hogy jó úton haladsz, érdemes betartani azokat a szabályokat, melyeket eddig követtél.

fittike5

 

Szerintem az önbecsülés erősítésének egyik legjobb módja az önkontroll. Mindegy, miről van szó. Ha sikerül magadat kordában tartani, valamiben legyőzni, többletenergia szabadul fel benned, jó érzések járnak át.

Beszéld meg a testeddel, hogy te irányítod őt, és nem ő mondja meg neked, mit és mennyit egyél. Te vagy a főnök!

Végül, akár dolgozol, akár a suliba jársz, érdemes olyanokkal körülvenned magad, akik tiszteletben tartják a céljaidat, sőt, lehetnek közösek is a céljaitok! Főzhettek együtt, az edzés is könnyebben megy társaságban, és mellettük az eredményeid megtartása sem jelenthet nagy kihívást.

Sikeres életmódváltást kívánok!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 9 =

hirdetés