Zöldségek, gyümölcsök, melyek fokozzák a bőr védekezőképességét és regenerációját. Dietetikus nyári egészségtippjei
A narancssárga vagy piros zöldségek és gyümölcsök, valamint a sötétzöld zöldségek béta-karotin tartalmuk miatt elősegíthetik a bőr napozás közbeni védelmét. Enyhébb leégés esetén a bőr regenerációját támogathatjuk A-, C- és E-vitamint tartalmazó ételekkel. A fokozott verejtékezéssel járó ásványianyag-vesztés miatt érdemes naponta 2-2,5 liter vizet, ásványvizet vagy hígított natúr gyümölcs- vagy zöldséglevet inni.
– A fényvédő krémek nélkülözhetetlenek, ám a sárgarépa, a kaliforniai paprika, a paradicsom, a sütőtök, a sárgabarack, a dinnye, illetve a sóska, a spenót és a brokkoli fokozzák a bőr védekezőképességét – mondja Veresné Dr. Bálint Márta főiskolai tanár. – A béta-karotin hozzájárul a napozás közben nagyobb mértékben képződő szabad gyökök semlegesítéséhez – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezetője.
Nyári egészségtippek
Enyhe leégés esetén igyunk sok vizet, nehogy kiszáradjunk, és fogyasszunk a bőr regenerálódásához szükséges tápanyagokat tartalmazó élelmiszereket!
A tejben, tejtermékekben, májban, tojás sárgájában, olajos halakban lévő A-vitamin segíti a bőr újraképződését és gyógyulását.
A friss gyümölcsökben lévő C-vitamin a bőr rugalmasságát adó fehérje, a kollagén képződéséhez szükséges.
A növényi olajokban, búzacsírában, olajos magvakban lévő E-vitamin antioxidáns hatása miatt segítheti a napozáskor túlságosan nagy mennyiségben képződő szabad gyökök semlegesítését.
Egész napos strandolás esetén akár 2-2,5 liter folyadékra is szükségünk lehet. Ezt érdemes víz, ásványvíz, hígított gyümölcs- vagy zöldséglé, cukormentes tea formájában pótolni. A nyári melegben a gyerekek folyadékigénye is elérheti a két litert.
Miközben folyadékigényünk jelentősen megnő nyáron, addig szervezetünk energiaigénye 10-15 százalékkal csökken.
Forrás: Semmelweis Egyetem
Nyitókép: PhotoMIX, Pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.