A rendszeres testmozgás pozitív hatásai. Alapok az egészségedért. Részletek Bánkuti Gabi mesteredző, életmódszakértő, fitness világbajnok új könyvéből

Elhízás, mozgásszegény életmód, gyenge állóképesség, legyengült immunrendszer, keringési zavarok, ízületi bántalmak, daganat, krónikus betegségek… Szeretnénk mindezt elkerülni, de nehezen megy –

a kényelmesnek tűnő, befektetett energiát nem igénylő életmód miatt rengeteg embert mond le az egészségéről. Változtatni akkor is nehéz, ha pontosan tudjuk, milyen következményekkel számolhatunk.

Rengeteg információ áll rendelkezésre, hogy megtegyük az első lépéseket az egészségtudatos(abb) életmód felé, s az átállást nem feltétlenül kell egyedül végigvinni, számtalan profi szakember kínál segítséget a hozzájuk fordulóknak. Az egészséges életmódot, mozgást népszerűsítő – tudásmegosztó – kiadványokkal Dunát lehetne rekeszteni. Ahhoz, hogy valaki belelapozzon egy-egy ilyen könyvbe, eleve nyitottnak kell lennie a témára – a saját egészségére. 

Bánkuti Gabriella mesteredző, életmódszakértő, fitness világbajnok második könyve a közelmúltban jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában, s túlzás nélkül állítható, hogy a maga nemében a legjobb, legalaposabb életmód-kiadványok közé sorolható nemzetközi viszonylatban is.

A szerző elismert fitneszedző és -világbajnok; az Alapok az egészségedért c. második kötetében a legfiatalabbtól az idősebb korosztályig végigveszi, hogyan előzhetők meg helyes életmóddal – életmódváltással – az egészségügyi problémák, fájdalmak, betegségek, sérülések. Közérthető, szórakoztató és szókimondó stílusban kalauzol végig a fitté válás útján, hogy bebizonyítsa: az egészséges életmód nem önsanyargatás. 

Pályafutásom kezdetén a Mosdósi Kórházban dolgoztam mentálhigiénés asszisztensként, ahol 80 idős és középkorú járó és fekvő beteggel foglalkoztam. Ez az időszak tanított meg arra, hogy lássam, érezzem, az élet tényleg a halállal végződik, de nem mindegy, hogy ide milyen úton jutunk el. A betegeim nagy része a halálos ágyán bármit megadott volna az egészségéért. Sok esetben tehettek volna azért, hogy egy hosszabb, tartalmasabb életet élhessenek, de sajnos eljön az a pont, ahol az ember lelki és testi állapota már nem visszafordítható. Nem kell idáig eljutnunk, mi még tehetünk azért, hogy egészségesen éljünk!

Részletek a könyvből

Gondoltál már arra, hogy nemcsak a bonyolultabb tornagyakorlatok végrehajtásakor számít a pontos kivitelezés, de akkor is, ha egyszerűen csak sétálsz, kocogsz, sőt egy helyben állsz?

Tisztában vagy vele, milyen hihetetlenül megterhelő a gerincednek a kényelmesnek tűnő ülés, és miként védekezhetsz káros hatásai ellen, ha a munkád egy székhez köt?

Van fogalmad róla, milyen étrend és edzés passzol leginkább a testalkatodhoz, miért fontos a bemelegítés és a nyújtás, és mi a csuda az a mobilizáció?

Tudod, milyen ételeket milyen napszakban tanácsos fogyasztani, és mit érdemes csomagolnod a gyerekednek uzsonnára?

A tartalomból: a sport szerepe a megelőzésben; étkezés, testalkattípusok, valamint az azoknak megfelelő testedzés és étrend, korosztály szerinti edzés, a test szimmetriatengelyei és a testarányok kialakítása. Az ülés, állás szabályai, természetessége, optimális alvás és testtartás, rendellenes gerinchajlatok, a helyes mozgáskoordináció fontossága a mozgásos folyamatokban. Edzés – gyakorlatok lépésről lépésre (fotókkal, ismertetővel). Izomcsoportok, amiket elfelejtünk edzeni. Étkezés: a sóról, a kávéról, a gyümölcsről és a fruktózról. Grillezés. Hogyan vékonyítsuk a derekunkat étkezéssel és sporttal? Iskola – mit egyen a gyerek? Dehidratáció, a folyamatosan fennálló veszély.

A rendszeres testmozgás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai

(a teljesség igénye nélkül)

Az agyra: gyorsabb gondolkodás, aktívabb figyelem, növekvő koncentrációs képesség.

A pszichére: stresszoldás, szorongásoldás, hangulatjavítás.

A bőrre: fokozza a vérkeringést, több oxigén és tápanyag áramlik a bőr sejtjeihez, feszesítve azt. Az izzadás által beindulnak a méregtelenítő folyamatok.

A tüdőre: a légzés szaporábbá és mélyebbé válik, nő a tüdő kapacitása, javul a légzés minősége, a tüdőbe, az egész szervezetbe áramló levegő-oxigén mennyisége.

A szívre: a szívizom vérkeringése javul, ezáltal erősödik, nő a szív teljesítőképessége, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Az emlőkre: csökken az emlőrák valószínűsége.

Az immunrendszerre: ellenállóbbá tesz a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. A túlzott mozgásos tevékenység ugyanakkor ellenkező hatást vált ki az immunrendszerre! Figyeljünk a mértékletességre!

A vérnyomásra: csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye. Mérsékelt edzéssel javítható a magas vérnyomás.

A vérzsírra: csökken a vérzsírérték. A vérerek falán nem rakódik le zsír, ezáltal csökken a vérrögök kialakulási esélye, és az érelmeszesedés, ami a magasvérnyomás kialakulását is eredményezi. Kisebb a szív koszorúereiben a vérrög létrejöttének, egyúttal a szívinfarktusnak a veszélye.

A cukorbetegségre, a vastagbélre, a nemiségre, illetve családalapításra, a csontokra, az izomzatra, az ízületekre, a testtömegre, a lélekre.

A szerzőről

Bánkuti Gabriella profi világbajnok, az egyik legkeresettebb hazai tréner, edzés- és táplálkozási tanácsadó. A Magyar Olimpiai Szövetség által kitüntetett paralimpiai erőnléti edző, rehabilitációs módszereit már az USA-ban és Japánban is sikerrel alkalmazzák. Kezdők, haladók és profi sportolók, nők és férfiak, egészséges és mozgáskorlátozott emberek százainak változtatja meg az életét.

Bánkuti Gabriella: Alapok az egészségedért – Előzd meg a fájdalmat, a sérülést és a betegséget
Jaffa Kiadó 2017
ISBN: 9786155715846
250 oldal

Megrendelhető a Kiadó weboldalán >>

Bánkuti Gabriella: Átváltozom, megcsinálom c. könyve >>

Bánkuti Gabriella weboldala >>

Bánkuti Gabriella Facebook oldala >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

12 − hét =

hirdetés