A görögdinnye jótékony hatásai
A behűtött, zamatos görögdinnye különösen jólesik kánikulában. Szomjoltó gyümölcs, de számos kedvező élettani hatása miatt is érdemes beiktatni az étrendbe.
Segít a hidratációban
A görögdinnye 90-95 százaléka víz, ami segít a hidratációban, különösen meleg nyári napokon.
Alacsony kalóriatartalmú gyümölcs
A görögdinnye alacsony kalóriatartalmú gyümölcs (10 dkg=30 kcal), így kiváló választás lehet azok számára is, akik figyelnek a kalóriabevitelükre, miközben élvezni szeretnék egy édeskés gyümölcs ízét.
Felpörgeti az anyagcserét
Mivel a görögdinnye alacsony kalóriatartalmú és magas víztartalmú gyümölcs, jó választás lehet azok számára, akik fogyni szeretnének, mivel a fogyasztása teltségérzetet ad.
Bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban
A görögdinnye kiváló C-vitamin forrás, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint. Emellett kalciumban, magnéziumban, káliumban is gazdag. Utóbbi izzasztó napokon, kánikulában kifejezetten jó szolgálatot tesz, hisz segíti az elektrolit-egyensúly fenntartását.
Antioxidáns
A görögdinnye bővelkedik antioxidánsokban. Az antioxidánsok segítenek a szabadgyökök elleni védelemben, ami csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát. A görögdinnye egyik fő antioxidánsa a likopin, amely segíthet a szív egészségének megőrzésében, valamint csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
Segíti az emésztést
A görögdinnye rosttartalma segíti az emésztést és elősegíti az egészséges bélműködést.
Gyulladáscsökkentő
A görögdinnye tartalmazza a citrullin nevű aminosavat, amely segíthet csökkenteni az izomlázat és javítani az edzés utáni regenerációt.
Javítja a vérkeringést
A görögdinnyében található likopin és citrullin támogatja a szív egészségét, segíthet csökkenteni a vérnyomást és javíthatja a vérkeringést.
Fokozza a kollagéntermelést
A görögdinnyében is megtalálható A- és C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben. A kollagén hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez.
Hogyan válasszunk jó görögdinnyét? Praktikák
Kopogassuk meg a dinnyét! Az érett dinnye mély, kissé kongó hangot ad.
A súly is árulkodó: egy érett dinnye nehéz; ha nagy, de a méretéhez képest könnyűnek találjuk, a dinnye valószínűleg nem elég lédús.
A dinnye alján látható világos, krém- vagy sárga színű folt a gyümölcs érettségét jelzi.
A dinnye héja ne legyen sérült, horpadt.
Ha a dinnyén élesen elkülönülnek a sötét- és világosszöld csíkok, az jó minőségre utal.
A dinnye szára barnás és száraz legyen, ha még zöld vagy nedves, a dinnye valószínűleg nem elég érett.
Az érett dinnye enyhén édes, friss illatot áraszt, különösen a szár közelében.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.




