Az indiaiak tócsnija: fűszeres krumplis fasírt
Az indiai krumplis lepény (aloo tikki) népszerű snack Észak-Indiában, utcai sütödékben árusítják. Fűszerezése teszi különlegessé, változatosan elkészíthető fűszerezéstől függően. Töltött változatban is készítik, sajttal, cchutney-val töltik meg. Burgerhez, szendvicshez is felhasználják. Gyorsan összeállítható.
Hozzávalók 4 személyre
5 közepes főtt burgonya meghámozva
5 evőkanál durvára őrölt zsemlemorzsa
kb. 1 tk só (ízlés szerint sózzuk)
fél evőkanál őrölt chili
1-2 zöld chili paprika apróra vágva
fél maréknyi friss koriander apróra vágva (ha nehezen beszerezhető, petrezselyemzöld is jó hozzá)
100 ml olívaolaj
***
Opcionális
1 tk őrölt kurkuma v. 1 tk őrölt curry
1 tk Garam Masala fűszerkeverék
1 apróra vágott vöröshagyma
Elkészítés
A főtt burgonyát hámozzuk meg majd egy nagyobb keverőtálban törjük össze, nem szükséges egynemű masszává törni, kisebb darabok maradhatnak benne. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát, a sót, az őrölt chilit, a zöld chili paprikát, a koriandert, a kurkumát, a vöröshagymát, a fűszerkeveréket, és alaposan keverjük össze. Kézzel gyúrjuk át.
A masszából vegyünk púpozott evőkanálnyi darabokat a kezünkbe (a kezünket dörzsöljük át egy kis olajjal vagy vízzel, így nem ragad), formáljunk belőle gombócot, majd a két tenyerünk között lapítsuk ki kb. egy centisre.
Serpenyőben felhevített olajon a lepények mindkét oldalát süssük sötét aranybarnára. Óvatosan forgassuk, mert könnyen törik.
Fotó, recept: Sonia Goyal
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.