Hagyományos zalai, vasi tájétel: így készül a dödölle, más néven gánca, gánica, cinke
A dödölle, más néven ganca, gánica, krumpligánic vagy cinke hagyományosan magyar – zalai eredetű – étel, köretként és főételként is fogyaszthatjuk. Laktató étel. Elkészítése egyszerű. Gyakran fogyasztják tejföllel, sült szalonnával, savanyúsággal. Mivel kevés összetevőt igényel, régen a szegények eledeleként tartották számon.
Hozzávalók 2 személyre
30 dkg burgonya
20 dkg finomliszt
kb. 1 tk. só (ízlés szerint)
2-3 közepes fej vöröshagyma
Tálaláshoz: tejföl, fokhagyma
Sütéshez: zsír vagy olaj
Elkészítés
A meghámozott burgonyát kockázzuk fel és sós vízben főzzük puhára.
Ha megfőtt a krumpli, szűrjük le, de kevés főzővizet hagyjunk alatta. (Biztonságképpen tegyünk félre egy pohárnyit a főzőléből.)
Tegyük vissza a tűzhelyre, és folyamatos főzés mellett adagoljuk hozzá a lisztet, közben kevergessük, a burgonyát minél apróbbra törve. Addig folytassuk, amíg egységes, sűrű masszát kapunk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd evőkanállal szaggassunk galuskát belőle és kevés zsíron vagy olajon mindkét oldalát pirítsuk meg.
A vékonyra szeletelt vöröshagymát olajon vagy zsíron süssük aranybarnára. Ha kész, hozzákeverhetjük a lepirult dödölléhez, vagy tálaláskor is megszórhatjuk vele a dödöllét.
Tejföllel kínáljuk. A tejfölbe 1-2 gerezd zúzott fokhagymát is keverhetünk.
A képen látható dödölle a szombathelyi Pásztor Csárda kínálatából való. Ha igazán finom dödöllét szeretnétek, és arra jártok, érdemes betérni, remek hely!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.