Karfiolos curry alma-körte csatnival, sárgarépás-céklás salátával
Indiai és afrikai ételek összepárosításával alkotta meg ezt a különleges egytálételt Hajnalka. Azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik nem húsmentes étrendet tartanak.
Karfiolos curry (India) – hozzávalók 4 személyre
1 közepes karfiol
2 ek napraforgóolaj
fél szár finomra vágott póréhagyma
2 zúzott fokhagymagerezd
2 tk római kömény
1 tk Erős Pista (vagy csilipor)
4-5 nagy paradicsom
só
apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés
A karfiolt virágaira töröm, a szárát apróra vágom.
Olajon megpirítom a hagymát és a fokhagymát, hozzáadom a fűszereket, majd a forrázott-hámozott, apróra kockázott paradicsomot. Beleforgatom a karfiolt, majd fedő alatt félkeményre főzöm.
A végén apróra vágott petrezselyemzöldet adok hozzá.
Almakörte csatni (India) – hozzávalók
3 nagyobb alma
1 körte
3 ek cukor
50 g vaj
1 tk Erős Pista (vagy csilipor)
kis darab (3-4 cm) reszelt gyömbér
2 tk őrölt ánizs
1 tk fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
csipet só
Elkészítés
A vajat megolvasztom, és megpirítom rajta a fűszereket. Hozzákeverem az apróra vágott gyümölcsöket, hozzáöntök annyi vizet, hogy oda ne kapjon, és fedő alatt párolom.
Amikor megpuhult, hozzákeverem a cukrot.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Sárgarépás-céklás saláta (Afrika) – hozzávalók 4 személyre
3-4 közepes sárgarépa
1 nagyobb cékla
1 ek olívaolaj
2 finomra vágott fokhagymagerezd
2 tk római kömény
1 tk csemege paprika
1 tk fekete bors
só
Elkészítés
A répát meghámozom, gusztusos darabkákra vágom, és kicsit ropogósra főzöm. Egy másik edényben, héjában megfőzöm a céklát, majd meghámozom és felkockázom.
Egy nagyobb serpenyőben olajon megforgatom a fokhagymát (ne barnuljon meg!), hozzáadom a fűszereket, majd belekeverem a sárgarépát és a céklát.
Hidegen vagy melegen is tálalható.
Kurkumás rizzsel tálaltam.
Jó étvágyat!
Fotók, recept: Fazakas Hajnalka
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.