Sangria, a spanyolok finom alkoholos üdítője. Alkoholmentes gyümölcsbólé gyerekeknek
A Sangria a spanyolok egyik kedvenc hűsítője, jégbe hűtve könnyed nyári ital, családi, társasági összejöveteleken is jó szolgálatot tesz. Az eredeti bólét citrusfélékkel – naranccsal, grapefruittal, lime-mal, citrommal – ízesítik, de hidegebb időben érdemes minél több fajta gyümölccsel, jó minőségű vörösborral készíteni, ún. melegítő, télies fűszerekkel ízesíteni. Ahogy mondani szokás: itatja magát, finom kontyalávaló. A fogyasztás előtt 6-8 órával érdemes nekilátni a bólékészítésnek.
Sangria, a spanyol bólé
Hozzávalók
2 üveg száraz vörösbor
1 deci konyak
fél liter szénsavas ásványvíz
fél liter 100%-os narancslé
15 dkg barnacukor (kristálycukorral is elkészíthető – a barnacukor íze kellemesebb)
1 kiáztatott vagy vegyszermentes citrom
5-6 db fahéjrúd
6-8 szem csillagánizs
1 vaníliarúd egészben
gyümölcsök ízlés/lehetőség szerint: narancs, lime, grapefruit, mandarin, őszibarack (lehetőleg mirelit – igényben friss gyümölcs), alma, körte, meggy (lehetőleg mirelit), áfonya
Elkészítése
A citrusféléket alaposan mossuk meg. A citromot, a narancsot, a grapefruitot karikázzuk fel – a poharak díszítéséhez tegyünk félre néhány darabot. A mandarint szedjük gerezdjeire, a többi gyümölcsöt – a meggy kivételével – pedig hámozzuk meg, kockázzuk fel.
Egy nagy, 4-5 literes üvegtálat vagy edényt béleljünk ki a felkarikázott naranccsal, lime-mal, grapefruittal. A többi gyümölcsöt szórjuk bele, adjuk hozzá a cukrot és locsoljuk meg konyakkal. Fedjük le, s hűtőszekrényben fél napig érleljük.
Pihentetés után a gyümölcsöket öntsük fel a vörösborral. A vaníliarudat vágjuk ketté, és a fahéjjal együtt adjuk a bóléhoz. Tegyük vissza a hűtőbe és legalább 2 óráig hagyjuk érni.
Szervírozás előtt a fűszereket vegyük ki a bóléból, s adjuk hozzá az ásványvizet. Narancs- és citromkarikával díszített poharakban, jégkockával kínáljuk.
Alkoholmentes bólé
Hozzávalók
2 liter Traubisoda (tonikkal is elkészíthető, vagy szőlőlé és szénsavas ásványvíz keverékével)
1 közepes üvegnyi befőttlé (meggybefőtt a legjobb hozzá, szép színt ad a bólénak)
kevés rumaroma (elhagyható)
gyümölcsök tetszés szerint, felkockázva: mandarin, narancs, banán, lime, citrom, barack (befőtt, idényben friss gyümölcs), mirelit vagy befőtt meggy, alma, körte
3-5 dkg, rumaromában vagy befőttlében áztatott mazsolával is dúsítható
Elkészítése
A mazsolát szűrőn keresztül mossuk át, 1 óráig áztassuk befőttlében vagy rumaromával ízesített vízben.
Egy nagy, 4-5 liter űrtartalmú üvegtálba (vagy edénybe) öntsük a Traubisodát és a befőttlevet. A gyümölcsöket hámozzuk meg, kockázzuk fel és keverjük hozzá a folyadékhoz. Hűtőben vagy hideg helyen legalább fél napig hagyjuk pihenni. Hidegen kínáljuk.
Gyümölcsbólé
Hozzávalók
gyümölcsök ízlés szerint, megtisztítva, meghámozva, felkockázva: alma, banán, narancs, lime, mandarin, kiwi, szőlő, körte, befőtt barack, meggy
2-3 liter őszibaracklé
2-3 evőkanál méz
1 citrom leve
Nem tartalmaz szénsavas üdítőt, így ezt a változatot főleg gyerekeknek ajánljuk. A felkockázott gyümölcsöket hagyjuk legalább fél napig a baracklében. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.
Nyitókép: Divya Thakur
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.