Pastel de Nata. Főzött krémmel töltött kosárka Portugáliából
A főzött krémmel töltött kosárka, a Pastel de Nata a portugálok egyik tradicionális édessége. Tortaként is készítik, ez a Tarte de nata. Duncsák Krisztina idegenvezető receptajánlója.
Hozzávalók
1 citrom leve
1 citrom lereszelt héja
2,5 dl víz
fahéjrúd
1 egész tojás és 5 tojássárgája
fél l tej
50 g liszt
250 g cukor
leveles tészta
25 g keményítő
vanília rúd
konyhakész leveles tészta
Elkészítés
A citromot kifacsarjuk és a bio, kezeletlen citrom héját is belereszeljük, hozzáadunk egy fahéjrudat, 25 deka cukrot és 2,5 deci vizet. Ezt összeforraljuk, kavargatás nélkül. Utána 50 gramm lisztet és 25 gramm keményítőt és kevés tejet csomómentesre keverünk, majd feltesszük főni, a maradék tejet is hozzáöntve. Ne forraljuk, csak lassan gyöngyözzön! Vaníliarúd hozzáadásával még finomabb, intenzívebb ízt érhetünk el.
Ehhez a tejes, lisztes, keményítős léhez öntjük szép lassan, kavargatás mellett a citromos, cukros keveréket, melyet korábban főztünk fel.
Egy muffinformát előkészítünk, sütőpapírt helyezünk bele, margarinnal körbekenjük, meghintjük egy kis liszttel. A mélyedésekbe igazítjuk a nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrt leveles tésztát.
Miután a krém kihűlt, hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgájákat.
A muffinformába helyezett levelestésztára öntjük a kész krémet és előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon 12-15 percig sütjük alsó-felső sütési módban, az utolsó pár percben grill funkcióra kapcsolva. Hagyományosan a portugál kosárkát exra magas hőfokon, legalább 250 Celsius-fokon sütik, de a háztartásban működő sütők jellemzően nem alkalmasak erre…
Pastel de nata. Fotó: Mathewsky/Pixabay
A töltött kosárka akkor tökéletes, ha a sárga krém sötétbarna színezetet kap.
Nyitókép: lifeforstock/freepik.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.