Mille-feuille citromos mascarpone krémmel, áfonyával
A franciáknak köszönhetően vált világszerte népszerűvé a macaron, a különféle krémmel töltött ropogós-omlós kis korongok sokféle színben pompáznak, attól függően, hogy mivel ízesítjük, színezzük. A franciák kulináris érzékét dicséri a mille-feuille (mill-följ) is – jelentése ezer levél -, ami gyakorlatilag egy emeletes krémes. A látványa lenyűgöző, mivel a krémet habzsákkal adagolják a tésztarétegek közé, a töltelék úgy néz ki, mint egy óriási gyöngysor. Margó citromos mascarponés változatban készítette el.
Hozzávalók
1 csomag vajastészta (270 g)
2 dl habtejszín
125 g mascarpone
3 evőkanál porcukor + kevés a szóráshoz
½ vaníliarúd kikapart magja
1 citrom reszelt héja és ½ leve
1 teáskanál cseresznyepálinka (elhagyható)
125 g áfonya vagy kökény
Elkészítés
Készen vásároltam a vajastésztát (leveles tésztát), 270 grammos kiszerelésben – 40 x 24 centis, nincs vele sok munka, hiszen feltekerve-kinyújtva kapható. Éles kés és egy vonalzó segítségével 9 x 5 centis téglalapokra vágtam. Sütőpapírra rakosgattam őket és alaposan megszórtam porcukorral, majd 20 percig a hűtőben pihentettem.
A sütőt előmelegítettem 200 °C- ra. A hűtött tésztát még egyszer alaposan megszórtam porcukorral és a forró sütőbe toltam (egy sütőráccsal le kellett volna súlyozni a lapokat, hogy ne tudjanak felemelkedni, erről megfeledkeztem). Nyolc percig sütöttem 200 °C fokon, majd 160-ra mérsékeltem a hőfokot, és pár percig még sütöttem, amíg aranybarnák nem lettek. Figyeljük sütésnél, mert amikor a cukor karamellizálódni kezd, pillanatokon belül megég!
Amíg a tészta hűlt, elkészítettem a krémet.
A lehűtött habtejszínt két kanál porcukorral és a cseresznyepálinkával kemény habbá vertem. A mascarponét, a vaníliarúd magjait egy kanál porcukorral, a reszelt citromhéjjal, és a fél kifacsart levével alaposan kikevertem. Amikor ezzel elkészültem, pár kanál felvert habtejszínnel erőteljesen összekevertem a sajtkrémemet, a maradékot pedig kíméletes módon, óvatosan kevertem hozzá, hogy könnyű, levegős krémet kapjak.
Az elkészült krémet habzsákba töltöttem. Az áfonyát leszárítottam. A fotókon látszik, hogy három tésztalapocska kell majd egy süti összeállításához, tehát a habzsákból, mogyorónyi halmokat nyomtam, szorosan egymás mellé két sorban az alsó tésztalapunkon. A halmocskák közé egy-egy szem gyümölcsöt ültettem, szépen óvatosan, hogy csinos legyen. Ezt a műveletet még egyszer elvégeztem, ez lett a második réteg, és már csak a „kalapját” kellett a helyére tennem.
Finoman bánjunk az elkészült rétegekkel, nem szabad egymásra nyomkodni őket! Közvetlenül tálalás előtt állítottam össze őket, mert a krém szobahőmérsékleten azonnal elkezdett lágyulni. Mielőtt asztalra helyezzük, szórjuk meg fátyolnyi porcukorral. Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető, látványos desszert.
Sok sikert hozzá!
By Margó a Facebookon
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.