Mille-feuille citromos mascarpone krémmel, áfonyával

A franciáknak köszönhetően vált világszerte népszerűvé a macaron, a különféle krémmel töltött ropogós-omlós kis korongok sokféle színben pompáznak, attól függően, hogy mivel ízesítjük, színezzük. A franciák kulináris érzékét dicséri a mille-feuille (mill-följ) is – jelentése ezer levél -, ami gyakorlatilag egy emeletes krémes. A látványa lenyűgöző, mivel a krémet habzsákkal adagolják a tésztarétegek közé, a töltelék úgy néz ki, mint egy óriási gyöngysor. Margó citromos mascarponés változatban készítette el.

Hozzávalók

1 csomag vajastészta (270 g)

2 dl habtejszín

125 g mascarpone

3 evőkanál porcukor + kevés a szóráshoz

½ vaníliarúd kikapart magja

1 citrom reszelt héja és ½ leve

1 teáskanál cseresznyepálinka (elhagyható)

125 g áfonya vagy kökény

 

Elkészítés

Készen vásároltam a vajastésztát (leveles tésztát), 270 grammos kiszerelésben – 40 x 24 centis, nincs vele sok munka, hiszen feltekerve-kinyújtva kapható. Éles kés és egy vonalzó segítségével 9 x 5 centis téglalapokra vágtam. Sütőpapírra rakosgattam őket és alaposan megszórtam porcukorral, majd 20 percig a hűtőben pihentettem.

A sütőt előmelegítettem 200 °C- ra. A hűtött tésztát még egyszer alaposan megszórtam porcukorral és a forró sütőbe toltam (egy sütőráccsal le kellett volna súlyozni a lapokat, hogy ne tudjanak felemelkedni, erről megfeledkeztem). Nyolc percig sütöttem 200 °C fokon, majd 160-ra mérsékeltem a hőfokot, és pár percig még sütöttem, amíg aranybarnák nem lettek. Figyeljük sütésnél, mert amikor a cukor karamellizálódni kezd, pillanatokon belül megég!

Amíg a tészta hűlt, elkészítettem a krémet.

A lehűtött habtejszínt két kanál porcukorral és a cseresznyepálinkával kemény habbá vertem. A mascarponét, a vaníliarúd magjait egy kanál porcukorral, a reszelt citromhéjjal, és a fél kifacsart levével alaposan kikevertem. Amikor ezzel elkészültem, pár kanál felvert habtejszínnel erőteljesen összekevertem a sajtkrémemet, a maradékot pedig kíméletes módon, óvatosan kevertem hozzá, hogy könnyű, levegős krémet kapjak.

Az elkészült krémet habzsákba töltöttem. Az áfonyát leszárítottam. A fotókon látszik, hogy három tésztalapocska kell majd egy süti összeállításához, tehát a habzsákból, mogyorónyi halmokat nyomtam, szorosan egymás mellé két sorban az alsó tésztalapunkon. A halmocskák közé egy-egy szem gyümölcsöt ültettem, szépen óvatosan, hogy csinos legyen. Ezt a műveletet még egyszer elvégeztem, ez lett a második réteg, és már csak a „kalapját” kellett a helyére tennem.

Finoman bánjunk az elkészült rétegekkel, nem szabad egymásra nyomkodni őket! Közvetlenül tálalás előtt állítottam össze őket, mert a krém szobahőmérsékleten azonnal elkezdett lágyulni. Mielőtt asztalra helyezzük, szórjuk meg fátyolnyi porcukorral. Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető, látványos desszert.

Sok sikert hozzá!

Tuska Margó

 

By Margó a Facebookon

By Margó

 

Ajánló

Poharas somlói galuska

Vörösáfonyás-csokis keksz

Fűszeres, diós pogácsa

hirdetés
hirdetés