Rétegelt egytálétel: spenótos kenyérpuding (strata)
A külföldön strata néven ismert kiadós egytálétel sokféle ízesítéssel elkészíthető. A kenyérpuding egyszerű változata nálunk sem ismeretlen, hasonlóan készül a régi magyar étel, a dómika is. Íme, a spenótos kenyérpuding receptje!
Hozzávalók
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
1 teáskanál só
1 csomag (450 g) spenót / idényben friss paraj
1/4 teáskanál frissen őrölt bors
1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
vaj a kenéshez
kb. fél kg szeletelt vagy kockára vágott kenyér
8 dkg félkemény zsíros sajt (45% zsírtartalom, pl. trappista)
1/3 bögre reszelt parmezán sajt
8 nagy tojás
2 + 2/3 bögre tej (kb. 7 dl)
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, majd pirítsuk üvegesre (kb. 3 perc). Adjuk hozzá a kiolvasztott, lecsepegtetett spenótot (vagy a friss, apróra vágott parajt), a borsot és a szerecsendiót, és időnként megkeverve pároljuk meg. (Ha a spenót levet enged, miután kihűlt, szitán keresztül nyomkodjuk ki a levét.)
Egy nagyobb jénai tálat vagy kerámia sütőtálat vajazzunk ki, és béleljük ki kenyérszeletekkel. A spenót kb. harmadát osszuk el egyenletesen a kenyérrétegen, majd szórjuk meg a kétféle sajt harmadával. Ismételjük meg a rétegezést: kenyér-spenót-sajt. A sajtrétegre helyezzünk kenyérszeleteket.
Keverőtálba üssük a hat tojást, adjunk hozzá két bögre tejet, kevés sót, és habverővel keverjük össze. Lassú mozdulatokkal a tojásos-tejes keveréket öntsük a spenótos-sajtos kenyérre úgy, hogy mindenhová jusson. Fedjük le folpackkal, és hagyjuk pihenni legalább 8 óráig a hűtőben. (Egy-két napig is maradhat a hűtőben.)
Pihentetés után hagyjuk szobahőmérsékleten állni kb. fél óráig. Ezután még két tojást keverjünk össze 2/3 bögre tejjel, kevés sóval, és locsoljuk rá a kenyérmasszára. Hagyjuk, hogy a keveréket a massza teljesen magába szívja. Ekkor hintsük meg a maradék (1/3 rész) sajttal.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 45-50 percig. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, könnyebben szervírozható.
Érdemes kipróbálni!
Fotók a Pinterestről
Nyitókép: www.marthastewart.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.