Francia bundás kenyér (pain perdu)

A megmaradt, szikkadt kenyér többféle módon felhasználható. Bundás kenyérhez kiváló. A Pain Perdu klasszikus francia desszert, az elnevezés elveszett vagy elfelejtett kenyeret jelent. Tulajdonképpen cukros, tojásos kenyér ez, ami szezonális gyümölccsel, pürésített bogyós gyümölcsökkel tálalva igazán ízletes. Tálalhatjuk desszertnek vagy akár villásreggelinek is. Az alábbi recept Daniel Stevens Kenyér c. kötetéből való, a Kiadó engedélyével közöljük. 

Hozzávalók 6 személyre

3 vastag szelet szikkadt fehér kenyér félbevágva (héjastól vagy héja nélkül)

4 nagy (bio)tojás

kb. 10 dkg kristály cukor

2 dl tej

néhány csepp vaníliakivonat (vagy 1 cs vaníliás cukor)

kb. 8-10 dkg sótlan vaj

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A kenyérszeleteket átlósan félbevágjuk. Egy keverőtálban a tojást a cukorral kevergetjük pár percig, míg a cukor teljesen felolvad. Hozzáadjuk a tejet és a vaníliakivonatot, és újra felkeverjük. A keveréket sekély edénybe borítjuk (akkorába, hogy az összes kenyér egy rétegben beleférjen). A kenyérszeleteket az edénybe fektetjük, egy percig áztatjuk, majd megfordítjuk, és még egy percig ázni hagyjuk.

Egy (lehetőleg teflonos) serpenyőt közepes-alacsony lángra teszünk melegedni. Amikor a kenyér kellőképpen átázott, jókora darab vajat dobunk a serpenyőbe, annyit, hogy megolvadva mindenütt bevonja az edény alját. Amint a vaj habzani kezd (ne hagyjuk megbarnulni), annyi kenyérszeletet fektetünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér, és oldalanként 2-3 percig sütjük, hogy aranybarnára piruljanak.

Kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk, míg az összes kenyérszeletet kisütjük. Ha szükséges, dobhatunk még vajat a serpenyőbe.

Melegen tálaljuk. Megszórhatjuk porcukorral, szendvicset is készíthetünk belőle Nutellás töltelékkel.

Nyitókép: Saaleha Bamjee

Kapcsolódó összeállításunk

Mindennapi kenyerünket… A kenyérsütés kézikönyve, rengeteg jó recepttel

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × öt =

hirdetés