Francia bundás kenyér (pain perdu)

hirdetés

A megmaradt, szikkadt kenyér többféle módon felhasználható. Bundás kenyérhez kiváló. A Pain Perdu klasszikus francia desszert, az elnevezés elveszett vagy elfelejtett kenyeret jelent. Tulajdonképpen cukros, tojásos kenyér ez, ami szezonális gyümölccsel, pürésített bogyós gyümölcsökkel tálalva igazán ízletes. Tálalhatjuk desszertnek vagy akár villásreggelinek is. Az alábbi recept Daniel Stevens Kenyér c. kötetéből való, a Kiadó engedélyével közöljük. 

Hozzávalók 6 személyre

3 vastag szelet szikkadt fehér kenyér félbevágva (héjastól vagy héja nélkül)

4 nagy (bio)tojás

kb. 10 dkg kristály cukor

2 dl tej

néhány csepp vaníliakivonat (vagy 1 cs vaníliás cukor)

kb. 8-10 dkg sótlan vaj

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A kenyérszeleteket átlósan félbevágjuk. Egy keverőtálban a tojást a cukorral kevergetjük pár percig, míg a cukor teljesen felolvad. Hozzáadjuk a tejet és a vaníliakivonatot, és újra felkeverjük. A keveréket sekély edénybe borítjuk (akkorába, hogy az összes kenyér egy rétegben beleférjen). A kenyérszeleteket az edénybe fektetjük, egy percig áztatjuk, majd megfordítjuk, és még egy percig ázni hagyjuk.

Egy (lehetőleg teflonos) serpenyőt közepes-alacsony lángra teszünk melegedni. Amikor a kenyér kellőképpen átázott, jókora darab vajat dobunk a serpenyőbe, annyit, hogy megolvadva mindenütt bevonja az edény alját. Amint a vaj habzani kezd (ne hagyjuk megbarnulni), annyi kenyérszeletet fektetünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér, és oldalanként 2-3 percig sütjük, hogy aranybarnára piruljanak.

Kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk, míg az összes kenyérszeletet kisütjük. Ha szükséges, dobhatunk még vajat a serpenyőbe.

Melegen tálaljuk. Megszórhatjuk porcukorral, szendvicset is készíthetünk belőle Nutellás töltelékkel.

Nyitókép: Saaleha Bamjee

Kapcsolódó összeállításunk

Mindennapi kenyerünket… A kenyérsütés kézikönyve, rengeteg jó recepttel

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás