Chouquette. Francia fánk. Üreges belseje tetszőleges krémmel tölthető

A franciák fánkja (chouquette, ejtsd: suket) az égetett tésztához hasonlít. Nagyon finom töltelék nélkül is kávé, kakaó mellé, de adja magát, hogy finom krémmel töltsük meg, hisz ennek a fánknak üreges a belseje. Mellette szól még, hogy nem zsiradékban sül, hanem sütőben. 

Náray Tamás Kedvenc francia süteményreceptjeim c. kötetében található recept szerint készítettük el, a fánk tökéletes lett.

Hozzávalók 6 személyre

100 ml víz

100 ml tej

100 g vaj

1 csipet só

100 g búzaliszt

1 tasak vaníliás cukor

4 tojás

jégcukor

Elkészítés

A vizet a tejjel és a vajjal forraljuk össze, 15-20 másodpercig hagyjuk lobogni.

A sóval kevert lisztet adjuk hozzá és keverjük egyneművé. A tészta össze fog állni, és ilyen állagú lesz:

Hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojásokat. Keverjük alaposan össze. Sűrű tésztát kapunk.

A masszát töltsük nyomózsákba és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kb. pingponglabda méretű habcsókformákat, és szórjuk meg jégcukorral.

Magas hőfokon kell sütni: a tepsit tegyük 230 Celsius-fokra előmelegített, kikapcsolt sütőbe és hagyjuk a tésztát a forró sütőben. Negyed óra elteltével kapcsoljuk be a sütőt és 170-es hőfokon süssük a fánkokat 10-15 percig. 

A fánkok megemelkednek, formásra sülnek.

Miután kihűltek, tetszés szerint tölthetők lekvárral, csokoládékrémmel, karamellkrémmel stb.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + 5 =

hirdetés