Chouquette. Francia fánk. Üreges belseje tetszőleges krémmel tölthető
A franciák fánkja (chouquette, ejtsd: suket) az égetett tésztához hasonlít. Nagyon finom töltelék nélkül is kávé, kakaó mellé, de adja magát, hogy finom krémmel töltsük meg, hisz ennek a fánknak üreges a belseje. Mellette szól még, hogy nem zsiradékban sül, hanem sütőben.
Náray Tamás Kedvenc francia süteményreceptjeim c. kötetében található recept szerint készítettük el, a fánk tökéletes lett.
Hozzávalók 6 személyre
100 ml víz
100 ml tej
100 g vaj
1 csipet só
100 g búzaliszt
1 tasak vaníliás cukor
4 tojás
jégcukor
Elkészítés
A vizet a tejjel és a vajjal forraljuk össze, 15-20 másodpercig hagyjuk lobogni.
A sóval kevert lisztet adjuk hozzá és keverjük egyneművé. A tészta össze fog állni, és ilyen állagú lesz:
Hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojásokat. Keverjük alaposan össze. Sűrű tésztát kapunk.
A masszát töltsük nyomózsákba és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kb. pingponglabda méretű habcsókformákat, és szórjuk meg jégcukorral.
Magas hőfokon kell sütni: a tepsit tegyük 230 Celsius-fokra előmelegített, kikapcsolt sütőbe és hagyjuk a tésztát a forró sütőben. Negyed óra elteltével kapcsoljuk be a sütőt és 170-es hőfokon süssük a fánkokat 10-15 percig.
A fánkok megemelkednek, formásra sülnek.
Miután kihűltek, tetszés szerint tölthetők lekvárral, csokoládékrémmel, karamellkrémmel stb.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.