Te már készítettél dubai csokit? Pirított kadayif tésztával és pisztáciakrémmel töltött finomság
A TikTokon kezdődött a dubai csoki őrület, és még javában tart. Ha nem TikTokozol, ne csodálkozz, ha tiktokozó családtagjaid az idei karácsonyra házilag készített dubai csokit kérnek ajándékba, esetleg ezzel lepnek meg téged.
A dubai csoki ronda és finom!
Már néhány magyar cukrászda is készíti, de pillanatok alatt elfogy. Pedig nem olcsó, 3-4 ezer forintnál kezdődik egy tábla csokoládé, van, ahol 10-15 ezer (!) forintot is elkérnek érte. Nem csoda, hogy sokan inkább maguk készítik el.
A töltelékhez kadayif tésztát használnak, ami a mi cérnametéltünkhöz hasonló tészta; ezt a metéltet megpirítva szirupos édességekhez is előszeretettel használják fel keleten, török éttermekben kóstolhatunk ilyen desszerteket, ázsiai élelmiszereket kínáló boltokban is beszerezhetők. A dubai csoki másik fontos alapanyaga a pisztáciakrém. Ez is elérhető már nálunk, több külföldi gyártó termékét forgalmazzák hazai üzletek, webshopok.
És hát, mivel csokiról van szó, szükségünk lesz (minőségi) tejcsokoládéra és csoki öntőformára, klasszikus táblás csokoládéhoz is találunk ilyen konyhai kiegészítőt.
A YouTube-on is található számtalan recept, nemcsak a TikTokon, ami segít a kivitelezésben.
Mi Gréti receptjét és videóját mutatjuk meg, edessemmitteves néven található a TikTokon.
Hozzávalók a csokihoz
40 dkg Fin Carré tejcsoki
2 dkg Fin Carré fehércsoki
Hozzávalók a töltelékhez
20 dkg Italiamo pisztáciakrém
20 dkg kadayif tészta
1 ek tahini (szezámpaszta)
1 ek vaj
Elkészítés
Készítsük elő a csoki szilikonformát.
A fehércsokit olvasszuk meg, majd tetszés szerint kenjük el az öntőforma alján.
Pár percre tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen a csokoládé.
Ezután olvasszuk meg a tejcsokit. A felét öntsük a megdermedt fehércsokira. Figyelni kell arra, hogy az öntőforma oldalára is kerüljön a tejcsokiból. A formát ismét tegyük be a hűtőbe, kb. 20 percig hagyjuk benne.
Jöhet a töltelék!
A kadayif tésztát törjük kissé össze, majd vajon pirítsuk aranybarnára. Ezután adjuk hozzá a pisztáciakrémet és a tahinit, majd keverjük alaposan össze és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt a masssza, adagoljuk a megdermedt tejcsokira egyenletesen, végül ráöntjük a maradék folyékony tejcsokit. Hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni.
Videón is követhetjük a folyamatot:
@edessemmitteves #reklám @lidlhu ✨Dubai csoki és Dubai csoki brownie✨ Hónapok óta ez a csoki üldöz engem mindenhol, úgyhogy most végre én is kipróbáltam és elhoztam nektek a híres Dubai csokit és a csoki inspirálta brownie receptjét is! Készítsétek el ti is! Segítségemre ismét a Lidl saját márkás termékei voltak. ✨ Csokihoz: 400 g Fin Carré tejcsokoládé 20 g Fin Carré fehércsokoládé Töltelék: 200g Italiamo pisztáciakrém 200g kadayif tészta 1 ek. tahini 1 ek. Pilos vaj Elkészítés: Kezdésnek előveszünk egy szilikonformát. A fehércsokit felolvasztjuk, majd tetszés szerint elkenjük a forma alján. Egy pár percre betesszük a hűtőbe megdermedni a fehércsokit. Amíg dermed a fehércsoki, addig felolvasztjuk a tejcsokit, majd a felét a megdermedt fehércsokira öntjük, és figyelünk arra is, hogy a forma oldalára is kerüljön. Egy 20 pecre betesszük a hűtőbe dermedni. Addig elkészítjük a tölteléket, amihez a kadayif tésztát feldaraboljuk, majd vajon megpirítjuk. Ha aranybarna színe lett, akkor hozzáadjuk a pisztáciakrémet és a tahinit, majd jól eldolgozzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt a masssza, akkor a megdermedt tejcsokira adagoljuk és a másik adag tejcsokival is bevonjuk. Hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni és már fogyaszthatjuk is. Browniehoz: Hozzávalók: 21x23cm tepsi 100 g Fin Carré étcsoki 200 g cukor 2 tojás 120 g Pilos vaj 80 g Belbake liszt 30 g Belbake holland kakaópor Töltelék: 250 g Italiamo pisztáciakrém 300 g kadayif tészta 1 ek. tahini 1 ek. vaj Csokiganache: 200 g Fin Carré étcsokoládé 100 g Pilos habtejszín 30 g Fin Carré fehércsokoládé Elkészítés: A browniehoz a vajat a csokival vízgőz felett/mikróban felolvasztjuk. Ha felolvadt a csoki és a vaj szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük egy habverővel a cukrot és a tojásokat. Ezután a kakaót és a lisztet is hozzáadjuk és homogénre keverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, majd 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje már megszilárdult, de a belseje még nedves marad, nálam ezt kb 15 percig tartott. Ezt követően hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten. A töltelékhez a kadayif tésztát feldaraboljuk, majd a vajon megpirítjuk. Ha aranybarna színe lett, akkor hozzáadjuk a pisztáciakrémet és a tahinit, majd jól eldolgozzuk és a brownie tetejére egyengetjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A csokiganache-hoz a tejszínt felforraljuk, az étcsokira öntjük és hagyjuk, hogy teljesen felolvadjon. Ha homogén masszát kaptunk, akkor ráöntjük a töltelékre. A fehércsokit is felolvasztjuk és vonalakat húzunk a ganache tetején, majd egy fogvájóval szépen merőlegesen, felváltva, ellentétes irányból végighúzzuk. Hűtőben hagyjuk megszilárdulni a mázat, utána pedig fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat! #lidlhu #lidl #lidlmagyarorszag #dubaichocolate #recept #brownie #hazicukrasz #mik_gasztro #mutimiteszel #mutimitsutsz ♬ More of My Time (Lofi) – Muspace Lofi
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.