Osztrák almatorta
Nagyon finom porhanyós, omlós tészta az alapja, a töltelékkel pedig kísérletezhetünk, a felkockázott almához keverhetünk gyümölcslekvárt, durvára vágott diót, mi kevés fügelekvárt és házi baracklevárt adtunk hozzá. Nemcsak tortaformában, hanem magas falú közepes tepsiben is megsüthető.
Hozzávalók
Tésztához
12, 5 dkg finomliszt
12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
12,5 dkg nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
fél cs. sütőpor
1 csomag pudingpor (vanília vagy tejszín ízű)
1 tk őrölt fahéj
2 tojás
tészta szórásához 2 ek zsemlemorzsa vagy búzadara
csipetnyi só
Töltelékhez
4 közepes alma
1 ek nádcukor
maréknyi durvára vágott dió vagy mandula
2 ek (házi) sárgabaracklekvár (ajánlott)
2 ek fügelekvár (elhagyható)
1 ek rum(aroma)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit robotgéppel keverjük ki. Ha túl lágynak érezzük a masszát, keverés közben adjunk hozzá apránként annyi lisztet, hogy lágy, de gyúrható masszát kapjunk. Tegyük a hűtőbe a fóliába csomagolt tésztát, sütés előtt hagyjuk, hogy kicsit megdermedjen.
Az almákat hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd szórjuk meg a cukrokkal, adjuk hozzá a diót vagy a mandulát, a lekvárt és a rumot. Kevés búzadarát is keverhetünk hozzá (kb. 1 evőkanálnyit). Finom mozdulatokkal forgassuk össze az egészet.
A tésztát egyben tegyük a sütőpapírral bélelt sütőformába, és a tenyerünkkel lapítsuk ki egyenletesen. Ha ezzel megvagyunk, szórjunk a tésztára 1 evőkanál búzadarát vagy zsemlemorzsát és a sütőformát a kezünkkel mozgatva egyenletesen oszlassuk szét. Végül kanalazzuk a tetejére a tölteléket, ügyelve arra, hogy mindenhova arányosan jusson az almás keverékből.
180 fokra előmelegített sütőben légkeveréses üzemmódban süssük kb. 40 percig.
Hidegen szeleteljük, hogy a töltelék ne essen szét.
Vaníliafagylaltot, vaníliasodót tálalhatunk mellé.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.