Brokkolis francia pite
A quiche (ejtsd: kis) a francia konyha egyik hagyományos étele, francia pizzának is nevezik.
Omlós tésztaágyon gazdag feltéttel, általában tejszínes tojással összesütött lepény. Melegen, hidegen is fogyasztható, sokféle feltéttel készíthető, tetszés szerint ízesíthető, akár a pizza. Tehetünk bele paprikát, paradicsomot, póréhagymát, cukkinit, spenótot, gombát – hússal és húsmentes változatban is finom. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, tejföl. Maradék alapanyagokból is elkészíthető.
Hozzávalók
Tésztaalaphoz
30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál hideg víz
1 nagy csipet só
Töltelékhez
50 dkg friss brokkoli
póréhagyma (kb. 10 cm)
15 dkg Cheddar sajt
3 dl habtejszín
3 nagy egész tojás
1 nagy csipet frissen reszelt szerecsendió
1 csipetnyi fehér bors
só
10 dkg bacon
Elkészítés
A tésztát előző nap is elkészíthetjük, felhasználásig fóliába csomagolva tartsuk a hűtőben.
A lisztet, a felkockázott vajat és a tojássárgát tegyük egy mély tálba. Sózzuk és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha nehezen áll össze, adjunk hozzá kevés hideg vizet.
Gyúrjuk egynemű tésztává, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe.
Töltelék. A brokkolit szedjük rózsáira – a zsenge szárakat is felhasználhatjuk.
Forraljunk vizet, sózzunk, majd főzzük benne 2-3 percig a brokkolit. (Ne főzzük szét!)
A brokkolirózsákat szedjük papírtörlőre, csepegtessük le róla a vizet, hagyjuk kihűlni.
A tejszínt dolgozzuk össze a tojásokkal, sózzuk, ízesítsük kevés fehér borssal és szerecsendióval.
A sajtot vágjuk apró kockára, a póréhagymát karikázzuk fel.
Készítsünk elő piteformát – vékonyan kenjük meg vajjal és lisztezzük.
A tésztát lisztezett felületen vagy két fólia között nyújtsuk vékonyra (4-5 milliméteresre), majd béleljük ki vele a piteformát és tegyük a sütőbe. 180-as hőfokon süssük kb. 10 percig. (Ha meghintjük babbal, nem hólyagosodik sütés közben a tészta.)
Az elősütött tésztán terítsük szét a brokkoli, szórjuk rá a sajtkockákat, a póréhagymát, majd öntsük fel a tojásos tejszínnel. (Kevés póréhagymát hagyjunk szóráshoz.)
Forró sütőben süssük 15-20 percig.
A bacont pirítsuk ropogósra egy serpenyőben. Tálaláskor halmozzuk a ropogós bacont a pite tetejére és szórjuk meg a maradék póréhagymával.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.