Brokkolis francia pite

A quiche (ejtsd: kis) a francia konyha egyik hagyományos étele, francia pizzának is nevezik.

Omlós tésztaágyon gazdag feltéttel, általában tejszínes tojással összesütött lepény. Melegen, hidegen is fogyasztható, sokféle feltéttel készíthető, tetszés szerint ízesíthető, akár a pizza. Tehetünk bele paprikát, paradicsomot, póréhagymát, cukkinit, spenótot, gombát – hússal és húsmentes változatban is finom. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, tejföl. Maradék alapanyagokból is elkészíthető.

Hozzávalók

Tésztaalaphoz

30 dkg liszt

15 dkg vaj

1 tojássárgája

1 evőkanál hideg víz

1 nagy csipet só

Töltelékhez

50 dkg friss brokkoli

póréhagyma (kb. 10 cm)

15 dkg Cheddar sajt

3 dl habtejszín

3 nagy egész tojás

1 nagy csipet frissen reszelt szerecsendió

1 csipetnyi fehér bors

10 dkg bacon

Elkészítés

A tésztát előző nap is elkészíthetjük, felhasználásig fóliába csomagolva tartsuk a hűtőben.

A lisztet, a felkockázott vajat és a tojássárgát tegyük egy mély tálba. Sózzuk és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha nehezen áll össze, adjunk hozzá kevés hideg vizet.

Gyúrjuk egynemű tésztává, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe.

Töltelék. A brokkolit szedjük rózsáira – a zsenge szárakat is felhasználhatjuk.

Forraljunk vizet, sózzunk, majd főzzük benne 2-3 percig a brokkolit. (Ne főzzük szét!)

A brokkolirózsákat szedjük papírtörlőre, csepegtessük le róla a vizet, hagyjuk kihűlni.

A tejszínt dolgozzuk össze a tojásokkal, sózzuk, ízesítsük kevés fehér borssal és szerecsendióval.

A sajtot vágjuk apró kockára, a póréhagymát karikázzuk fel. 

Készítsünk elő piteformát – vékonyan kenjük meg vajjal és lisztezzük.

A tésztát lisztezett felületen vagy két fólia között nyújtsuk vékonyra (4-5 milliméteresre), majd béleljük ki vele a piteformát és tegyük a sütőbe. 180-as hőfokon süssük kb. 10 percig. (Ha meghintjük babbal, nem hólyagosodik sütés közben a tészta.) 

Az elősütött tésztán terítsük szét a brokkoli, szórjuk rá a sajtkockákat, a póréhagymát, majd öntsük fel a tojásos tejszínnel. (Kevés póréhagymát hagyjunk szóráshoz.)

Forró sütőben süssük 15-20 percig.

A bacont pirítsuk ropogósra egy serpenyőben. Tálaláskor halmozzuk a ropogós bacont a pite tetejére és szórjuk meg a maradék póréhagymával. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − tíz =

hirdetés