Francia sütemények, német ételkülönlegességek, ázsiai ízek, édességek cukormentesen. A BOOOK Kiadótól ajánljuk
Négy remek receptkönyv, szerkesztőnk ajánlásával.
Náray Tamás: Kedvenc francia süteményreceptjeim
Franciás könnyedség, elegancia és stílus
Fülszöveg
Náray Tamás, aki a divatszalonokban és a konyhában egyaránt otthonosan mozog, első szakácskönyvében megmutatja milyenek a hamisítatlan francia sütemények. De hogyan lehet az haute cuisine-t és az haute couture-t egy könyvben említeni? Franciás könnyedséggel. Míg a sikkes nyári almás pite, az elegáns csokoládékrémes királyi Charlotte vagy a stílusos gesztenye- és vaníliakrémes Bourbontorta receptjét olvasgatjuk, és az ínycsiklandó fotókban gyönyörködünk, a szerző, Az utolsó reggel Párizsban című kötetének részleteiből izgalmas ízelítőt kapunk abból is, milyen a világhírű francia divat világa. A közel 50 francia édességhez bónuszként jár három recept Náray Tamás magyar kedvencei közül is. Vigyázat: az édesség és az olvasás függőséget okoz!
Szerintünk
Náray Tamás sokoldalú alkotó, divattervezőként, íróként, festőművészként egyaránt sikeres. A BOOOK Kiadó gondozásában megjelent receptkönyve igényes, alapos, a részletes receptleírások kedvet hoznak a sütemények, desszertek elkészítéséhez. A remek fotókkal illusztrált kötet érzéki és esztétikai jutalom is egyben.
Kemény borító, cérnafűzött, ragasztókötött, 168 oldal, kiadás éve 2020
A könyv a BOOOK Kiadó weboldalán >>
Iklódi Dóra: Cukormentes édességek
Inzulinrezisztensek és cukorbetegek részére
Fülszöveg
Hogyan álmodjuk újra úgy 53 népszerű desszert receptjét, hogy azokat az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel küzdők is bátran fogyaszthassák? Iklódi Dóri, a Wander. Food. Wonder bloggere és a Cukormentes örömök című sikerkönyv szerzője ezúttal nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy a piskótáktól kezdve a pitéken, tortákon, édes és sós aprósüteményeken át a krémekig és lekvárokig olyan finomságokat mutasson be legújabb könyvében, amelyek amellett, hogy a hétköznapokon és az ünnepnapokon is szépen megállják a helyüket, kellő nosztalgiával a nagyi jól bevált receptjeit is megidézik. Teszi mindezt a cukormentesség és az egészségtudatosság jegyében úgy, hogy a könnyen elkészíthető változatok mellett a komolyabb sütési tapasztalatokat igénylő nyalánkságokkal is bármikor meglephetjük édesszájú családtagjainkat, barátainkat. Mindegy, hogy a lekváros buktára, a hólabdára vagy a lúdláb tortára szavazunk, a szerző figyelt arra, hogy a hozzávalók könnyen beszerezhetők legyenek, a receptek leírását pedig Dóri extra tippjei színesítik. Aki elbizonytalanodna az alapanyag-használatban vagy a szénhidrátszámolásban, annak dietetikus szakértő tanácsai segítenek eligazodni a sütés előtt.
Szerintünk
A kötetet elsősorban cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedőknek ajánlja a kiadó – számukra életbevágó a speciális étrend követése -, de azok számára is jó útmutató ez a könyv, akik finomított cukor mellőzésével szeretnék elkészíteni a kedvenc édességeiket. A könyv üzenete a mi olvasatunkban az, hogy a cukormentes étrend nem feltétlenül a lemondásról szól, jóval inkább új ismeretek és szokások elsajátításáról. Iklódi Dóra tapasztalatai, útmutatásai segíthetnek az átállásban. Ez a kötet is hozza a BOOOK-színvonalat food styling terén, az édességeket bemutató fotók szépek, kívánatosak.
Füles, kartonált, cérnafűzött, 152 oldal, megjelenés éve 2020
A könyv a BOOOK Kiadó weboldalán >>
Szabolcs András – Szabolcs-Gyuris Éva: Ázsiai ízek
Receptek és történetek a Funky pho étteremtől
Fülszöveg
Egy fiatal házaspár kalandja, akik sok év világjárás után hazatérnek Magyarországra, hogy vietnami éttermet nyissanak Budapest belvárosában. Némi nehézséget jelent, hogy étteremben addig csak vendégként jártak, hogy Magyarországon ismeretlenek a vietnami ételek, és hogy az üzletépítés kellős közepén babájuk születik…
Az étterem nevét viselő Funky Pho könyv azonban nemcsak a kalandos vállalkozásról szól, hanem egy gasztro-startup elkezdéséhez is praktikus tanácsokat ad, és persze tele van jobbnál jobb receptekkel – méghozzá nemcsak Ázsiából, hanem a világ minden tájáról, ahol Éva és András megfordult.
Szerintünk
Stílusos, informatív, sztorizgatós könyv, egyszóval remek választás azoknak, akik szeretnek utazni, akiket érdekel a világkonyha, akik rajonganak az ázsiai ízekért és tudásra éheznek. A könyv végén nemcsak részletes alapanyag- és fűszerismertető, hanem webajánló is található, a szerzőpáros az általa legjobbnak tartott séfek, „kajaszakírók”, gasztrobloggerek webes elérhetőségét gyűjtötte össze.
Puhatáblás, 224 oldal, kiadás éve 2015
Bereznay Tamás: Németország ízei
Nem friss kiadvány, de informatív és érdekes, érdemes lecsapni rá: kedvező áron (4990 forint helyett 590 forintért!) lehet jelenleg beszerezni a BOOOK Kiadónál!
Bereznay Tamás harmadik könyve tartományonkénti felosztásban, tizenhat fejezeten keresztül ismerteti meg az olvasót Németországgal és az adott régió kulináris jellegzetességeivel, majd receptekkel illusztrálja a látottakat. A Németország ízei sajátosságát ez a kettősség adja: egyszerre kultúrtörténeti érdekességekkel tűzdelt útikönyv és ínycsiklandó receptekkel teli szakácskönyv – de mindenképpen izgalmas, látványos és tartalmas kedvcsináló ahhoz, hogy közelebbről megismerkedjünk Németországgal és gasztronómiájával.
Szerintünk
Sok minden eszünkbe jut Németországról, de a kulinális élvezeteket tekintve mintha felszínesek lennének az ismereteink. A könyv a gasztrokulturális adalékokon túl átfogó képet ad arról, hogy a németek mennyire változatos alapanyagokból főznek, számos specialitásuk van, gasztronómiájuk nem a kolbászban és a káposztában merül ki. A világhírű Fekete-erdő torta receptje is megtalálható a kötetben sok más tradicionális és kevéssé ismert ételkülönlegesség mellett.
Keménytáblás, 256 oldal, megjelenés éve 2010
A könyv a BOOOK Kiadó weboldalán >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.