A zöldbanán a világ 10 legfontosabb élelmiszerének egyike. Felhasználási módja egyezik a burgonyáéval

Kóstoltál már a főzőbanánt? Angol neve plantain. Itthon is kapható piacokon, szupermarketekben, ázsiai élelmiszerboltokban, gourmet üzletekben, igaz, vadászni kell rá – nálunk még nem elterjedt.

Trópusi országokban úgy fogyasztják, mint mi a burgonyát. Nem véletlen a hasonlat, elkészítve ízre is hasonló. A nagy méretű, zöld héjú banán húsa alig emlékeztet az édes „testvérére”, és valamivel nagyobb is nála. Az egyik budai zöldségesnél 300 forintért kínálják darabját (valószínűleg ennél olcsóbban is beszerezhető).

A főzőbanán – mint a neve is jelzi – nyersen élvezhetetlen. A héja sem távolítható el olyan könnye, mint a „hagyományos” banáné – hámozni kell. Sütve, főzve egyaránt elkészíthető, felhasználási módja egyezik a burgonyáéval, semleges íze miatt sokféleképpen fűszerezhető. A legegyszerűbb elkészítési mód, ha kevés olívaolajon serpenyőben pirítjuk meg mindkét oldalát.

Bár nálunk kevésbé ismert, a plantain a világon a 10. legfontosabb élelmiszer, a népesség nagy része fogyasztja. Egész évben terem. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − kilenc =

hirdetés