Juhtúrós sztrapacska
Önmagában is, de köretként fogyaszthatjuk, mondjuk egy vörösboros marharagu mellé.
Hozzávalók
70 dkg burgonya
20 dkg liszt
1 ek só
1 kk bors
20 dkg brindza
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy dobozos tejföl (330 g)
Elkészítés
A nyers burgonyákat hámozzuk meg, majd reszeljük le.
Egy nagy fazékban forraljunk sós vizet.
A lereszelt krumplit dolgozzuk össze a liszttel, a sóval és a borssal. Gyorsan dolgozzunk, mert a burgonya nagyon gyorsan megbarnul.
A liszt mennyiségét nehéz meghatározni, az a lényeg, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk. Figyeljünk arra, hogy túl sok liszttől a sztrapacska kemény lesz, így pedig kevésbé ízletes.
A lobogó forró vízbe szaggassuk bele a tésztát nokedliszaggatóval. Forraljuk 2-3 percig, majd szűrjük le és folyassunk rá hideg vizet.
A szalonnát vágjuk apró kockákra és süssük zsírjára. Szűrjük le, a szalonnát tegyük félre.
A szalonna zsírjában melegítsük át a leszűrt sztrapacskát, adjunk hozzá kevés juhtúrót és tejfölt. Miután kissé összepirítottuk, azonnal tálaljuk.
A tányérra halmozott sztrapacskára morzsoljunk juhtúrót, locsoljuk meg tejföllel és szórjuk meg a ropogós szalonnakockákkal. Vékonyan szeletelt lila hagymát is tálalhatunk mellé.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.