Szedres-szilvás morzsasüti
Ez a finom süti sokféle gyümölccsel elkészíthető: sárgabarackkal, almával, málnával stb. A gyümölcsöket keverhetjük is. A szilvás-szedres változatot ajánljuk.
Hozzávalók
15 dkg liszt
10 dkg apró szemű zabpehely
15 dkg hideg vaj
1 csomag vaníliás cukor v. teáskanálnyi vanília aroma
csipetnyi só
15 dkg barna cukor vagy ennek megfelelő alternatív édesítő
1 kk sütőpor
A töltelékhez
kb. fél kg szeder és kimagozott, negyedelt szilva vegyesen
1 (bio)citrom reszelt héja
egy citrom frissen facsart leve
10 dkg cukor vagy ennek megfelelő alternatív édesítő
Elkészítés
A száraz összetevőket – zabpelyhet, lisztet, sütőport, cukrot, sót – alaposan keverjük össze. Nagy lyukú reszelőn reszeljük hozzá a hideg vajat és kézzel morzsoljuk össze.
A gyümölcsöket közvetlenül sütés előtt szórjuk meg cukorral. (Kevés, kb. teáskanálnyi citromlében csomómentesre kevert étkezési keményítőt is keverhetünk a gyümölcshöz.)
A tészta felét egyenletesen terítsük szét sütőpapírral bélelt magas falu tepsiben, majd nyomkodjuk le a tenyerünkkel.
Terítsük szét a tésztaágyon a gyümölcsöt, majd a tészta maradékát egyenletesen szórjuk rá.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon (légkeverőn) süssük aranybarnára. Sütési idő 35-40 perc.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.