Habcsókos kalácspuding málnával, nektarinnal
Nagy kedvenc nálunk ez a kalácspuding! Zamatos a gyümölcsök levétől, illatos a vaníliától, a látványa pedig megragadó. Isteni az íze, könnyű elkészíteni, költséghatékony, hiszen bármilyen maradék kalácsot, akár maradék muffint is fel lehet használni hozzá.
Hozzávalók 4-5 személyre
20 -25 dkg kalács (lehet egyszerű mazsolás kalács, vagy maradék gyümölcsöskuglóf, bármilyen édes – kevert – sütemény)
5 dkg kristálycukor
1 cs Bourbon vaníliás cukor
5 dkg vaj
2 dl tej
2 nagy szobahőmérsékletű tojás
10 – 15 dkg málna (mirelit vagy friss)
3 -4 nektarin (befőttből is elkészíthető)
10 dkg porcukor
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kalácsot szeleteljük fel, rétegezzük egy kisebb tűzálló tál aljára. Nem kell kivajazni!
Keverjük el a tejet a kristálycukorral, a vaníliával, az olvasztott vajjal és a 3 tojássárgájával. Öntsük a keveréket a kalácsra (a tészta magába szívja az egészet). Ha vaníliás kalácsból készítem, vagy valamilyen maradék muffinból ami már magában is édes, akkor a tejbe csak vaníliás cukrot teszek.
Szórjuk rá egyenletesen a málnát, helyezzük rá a gerezdekre vágott nektarint, tegyük a sütőbe és süssük 15 percig.
Amíg sül, elektromos habverővel kezdjük el felverni a szobahőmérsékletű tojásfehérjét. Amikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor között verjük nagyjából 1 percig a habot, amíg fényes, sűrű, vágható masszát nem kapunk.
Vegyük ki a sütőből a kalácsot, kenjük a tetejére a cukros tojáshabot. Tegyük vissza sülni 15 percre. Közben figyelni kell rá, hogy a tojáshab meg ne égjen!
Langyosan és hidegen is finom!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.