Császármorzsa sütőben készítve – recept az 1890-es évekből
A császármorzsa – más néven porozinkó, smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn – osztrák eredetű, zsiradékban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel. A következő recept Zilahy Ágnes 1896-ban kiadott Valódi magyar szakács könyv c. receptgyűjteményéből való – ez alapján készítettük el. A receptet az eredeti nyelvezettel, változtatás nélkül közöljük.
Császár morzsa (4-6 személyre)
Egy liter tejbe, 12 deka mazsolát, 5 egész tojást, kevés sót és 5 kanál czukorport tegyünk. Egy tálba öntsünk fél kiló darát és a tojásos tejjel lassanként vegyitsük össze a darát; ebből híg tészta lessz, a melyet egy zsirral vastagon kikent tepsibe öntsünk s igy hidegen tegyük jó meleg sütőbe, de gyakran nézzük meg, mert ha kezd a tészta a tepsi széle felé kissé pirulni, azonal egy késsel vagy bádog kanállal vagdaljuk össze-vissza az egész tésztát, egyuttal forgassuk is meg az apró rendetlen darabkákat, azután megint tegyük vissza a sütőbe, de néhány percznyi sütőbe hagyás után megint vegyük ki és kavarjuk össze, a tésztát ujra apróbb darabokba morzsaljuk a kanál segélyével – ha száraz lenne a tészta, – kell alá egy kanál zsirt tenni, egész addig igy járjunk el e morzsa tésztával mig szép egyenlő mogyorónyi nagyságu piros darabkákba megsütöttük, ügyeljünk reá, hogy fél óra alatt elkészitsük ezt a tésztát, mert ha lassan sül igen kiszárad, azáltal elvesziti minden jóságát, tálaláskor hintsük be vaniliás czukorporral.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
A készítési folyamat képekben
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.