Habos diós sütemény! Rita receptje
Háromrétegű habos diós sütemény – klasszikus házi édesség, melyet hétvégékre, jeles alkalmakra érdemes elkészíteni. Tíz tojásból készül, dióval, ezért nem tartozik a legolcsóbb édességek közé, de nagyon dekoratív és szinte mindenki szereti, az íze mennyei. Íme, a recept!
Hozzávalók a tésztához
6 tojássárgája
20 dkg porcukor
2 evőkanál víz
15 dkg darált dió
5 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
Elkészítés
A tojássárgákat a porcukorral, a vízzel kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet és a sütőport, s alaposan elkeverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, s óvatosan a diós masszához keverjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
Hozzávalók a sárga krémhez
4 tojássárgája
1 púpozott evőkanál finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg porcukor
2 dl tej
15 dkg margarin
Elkészítés
A tojássárgákat a liszttel, a vaníliás cukorral, a porcukorral és a tejjel simára keverjük. Lábasban lassú tűzön besűrűsödésig főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverünk 15 dkg margarint.
A krémet a diós tésztára kenjük.
Hozzávalók a fehér habhoz
4 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
Elkészítés
A tojásfehérjét a cukorral gőz felett kemény habbá verjük. A habot a sárga krémre kenjük, végül csokit reszelünk rá (próbáljuk ki sportcsokival!).
Recept, fotók: Babicz Rita
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.