Epres Pavlova torta
A tortát a híres orosz balett táncosról, Anna Pavlováról nevezték el. Az egyik forrás szerint az első Pavlova torta 1926-ban készült. Anna Pavlova világ körüli turnéján az Új-Zélandi Wellingtonban járt, állítólag a szálloda cukrásza kreálta számára ezt a desszertet. A másik verzió szerint később, 1935-ben készült az első Pavlova torta, az ausztrál Perth-ben. Nem tudni, hogy a balerina valaha kóstolta-e az édességet, de az biztos, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon máig népszerű ez a desszert. Beceneve: Pav. Angelika Nigella Lawson receptje szerint készítette el.
Hozzávalók
6 tojásfehérje
30 dkg porcukor
3 ek cukrozatlan kakaópor (20-22% kakaótartalmú)
1 teáskanál ételecet
5 dkg jó minőségű étcsokoládé finomra aprítva
1/2 liter zsíros tejszín
1/2 kg tisztított, szeletelt eper
Elkészítés
A tojásfehérjéket verjük fel lágy habbá, majd kanalanként adjuk hozzá a porcukrot (vagy apró szemű kristálycukrot), s addig verjük, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Szitáljuk hozzá a kakaóport, öntsük hozzá az ecetet, majd adjuk hozzá a finomra aprított csokoládét, és óvatosan keverjük össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és tegyük rá egy 23 centi átmérőjű csatos tortasütő peremét. A habot öntsük a formába, egyengessük el, majd a formát le is vehetjük a tepsiről.
Tegyük a tepsit a sütőbe és 150-es hőfokon süssük a habot nagyjából 1 óráig. A hab külső része megrepedezik, a belseje puha marad.
Sütés után ne vegyük ki rögtön a sütőből, mert összeesik. Nyissuk résnyire a sütő ajtaját, s így hagyjuk kihűlni.
Az óriás habcsókot tegyük tortatálra, vagy egy nagyobb lapos tányérra. A tejszínből készítsünk lágy habot, s halmozzuk a tortára.
Végül a tejszínhabra halmozzuk a tisztított, felszeletelt epret. Díszíthetjük csokiforgácsokkal is.
Fotó: Lévárdi Angelika
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.