Tetszés szerint ízesíthető házi csoki, akár ajándékba is. A mákos változat receptje

Ez egy nagyon gyorsan kivitelezhető édesség, aminek óriási előnye, hogy sokféleképpen ízesíthető. Nem bonbon, aminek az elkészítése jóval bonyolultabb és tapasztalatot is igényel. Ha öntőformában készítjük, gasztroajándékként is adhatjuk, különösen, ha a megajándékozott kedvenc ízeivel töltjük vagy hintjük meg.

Az utóbbi esetben egy erre alkalmas formára van szükség, ami kisebb-nagyobb mélyedést hagy a benne sült sütiben vagy a benne megdermedt csokis finomságban. Nekem pont van egy szív alakú sütiformám, ami tökéletes erre a célra.

Sok éve készítem, korábban egyszerűen egy kisebb, magas falú tepsibe öntve hagytam kihűlni a csokit, majd kockákra vágtam – úgy is tökéletes volt. Kis papírdobozba, celofánba csomagolva, szalaggal átkötve személyes ajándék. Óvatosan, dobozban szállítható, de érdemes hűtőben tartani, pláne nagy melegben.

Azért szerettem meg sok-sok éve ezt a receptet, mert imádom a mákot, és régen nemigen lehetett mákos csokit kapni, ma is inkább csak fehércsokoládét ízesítenek vele, azt is gyéren, pedig szerintem sokkal finomabb étcsokoládéval. Ezúttal is mákkal készítettem. Kipróbáltam pirított darált dióval, mogyoróval, fűszerekkel, intenzív ízű lekvárokkal és szirupokkal is – utóbbi két esetben értelemszerűen csökkentve a tejszín és a cukor arányát. Karácsonyra ízesíthető fahéjból, kardamomból, szegfűszegből, ánizsból álló fűszerkeverékkel, anyák napjára, születésnapra ehető rózsaszirmokkal is meg lehet hinteni.

Ez a recept nagy lehetőséget ad a kísérletezésre, kreatívkodásra, nem utolsó sorban olyan finomság, aminek az elkészítésében a gyerekek is örömmel részt vesznek.

Az alaprecept

200 g cukor

0,5 deci 30 százalékos tejszín

25 g vaj

250 g étcsokoládé

A cukrot a tejszínnel gőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük a vajat és az étcsokoládét is. Miután az egész megolvadt, nagy hőfokon öt percig főzzük és keverjük, illetve ízesítjük. Az edényt levesszük a tűzhelyről, a masszát tovább verjük míg hűl, majd egy kivajazott sütőformába öntjük, végül betesszük a hűtőszekrénybe.

Dupla mákos csoki

200 g cukor

1 deci 30 %-os tejszín

30 g vaj

120 g darált mák

250 g étcsokoládé

A töltelékhez

50 fehércsokoládé

10 g vaj

20 g darált mák

1 tasak vaníliás cukor

A mákot a tejszínnel összefőzzük – forrás után még öt percig -, beleöntjük a cukrot, majd az alapreceptet követjük. Formába öntjük, illetve bele is nyomkodjuk a formába, betesszük a hűtőszekrénybe.

Miután teljesen hideg lett a formába öntött csoki, a fehér csokoládéval és vajjal összefőzött mákos tölteléket beleöntjük. Lehűtjük.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

hirdetés