Tetszés szerint ízesíthető házi csoki, akár ajándékba is. A mákos változat receptje
Ez egy nagyon gyorsan kivitelezhető édesség, aminek óriási előnye, hogy sokféleképpen ízesíthető. Nem bonbon, aminek az elkészítése jóval bonyolultabb és tapasztalatot is igényel. Ha öntőformában készítjük, gasztroajándékként is adhatjuk, különösen, ha a megajándékozott kedvenc ízeivel töltjük vagy hintjük meg.
Az utóbbi esetben egy erre alkalmas formára van szükség, ami kisebb-nagyobb mélyedést hagy a benne sült sütiben vagy a benne megdermedt csokis finomságban. Nekem pont van egy szív alakú sütiformám, ami tökéletes erre a célra.
Sok éve készítem, korábban egyszerűen egy kisebb, magas falú tepsibe öntve hagytam kihűlni a csokit, majd kockákra vágtam – úgy is tökéletes volt. Kis papírdobozba, celofánba csomagolva, szalaggal átkötve személyes ajándék. Óvatosan, dobozban szállítható, de érdemes hűtőben tartani, pláne nagy melegben.
Azért szerettem meg sok-sok éve ezt a receptet, mert imádom a mákot, és régen nemigen lehetett mákos csokit kapni, ma is inkább csak fehércsokoládét ízesítenek vele, azt is gyéren, pedig szerintem sokkal finomabb étcsokoládéval. Ezúttal is mákkal készítettem. Kipróbáltam pirított darált dióval, mogyoróval, fűszerekkel, intenzív ízű lekvárokkal és szirupokkal is – utóbbi két esetben értelemszerűen csökkentve a tejszín és a cukor arányát. Karácsonyra ízesíthető fahéjból, kardamomból, szegfűszegből, ánizsból álló fűszerkeverékkel, anyák napjára, születésnapra ehető rózsaszirmokkal is meg lehet hinteni.
Ez a recept nagy lehetőséget ad a kísérletezésre, kreatívkodásra, nem utolsó sorban olyan finomság, aminek az elkészítésében a gyerekek is örömmel részt vesznek.
Az alaprecept
200 g cukor
0,5 deci 30 százalékos tejszín
25 g vaj
250 g étcsokoládé
A cukrot a tejszínnel gőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük a vajat és az étcsokoládét is. Miután az egész megolvadt, nagy hőfokon öt percig főzzük és keverjük, illetve ízesítjük. Az edényt levesszük a tűzhelyről, a masszát tovább verjük míg hűl, majd egy kivajazott sütőformába öntjük, végül betesszük a hűtőszekrénybe.
Dupla mákos csoki
200 g cukor
1 deci 30 %-os tejszín
30 g vaj
120 g darált mák
250 g étcsokoládé
A töltelékhez
50 fehércsokoládé
10 g vaj
20 g darált mák
1 tasak vaníliás cukor
A mákot a tejszínnel összefőzzük – forrás után még öt percig -, beleöntjük a cukrot, majd az alapreceptet követjük. Formába öntjük, illetve bele is nyomkodjuk a formába, betesszük a hűtőszekrénybe.
Miután teljesen hideg lett a formába öntött csoki, a fehér csokoládéval és vajjal összefőzött mákos tölteléket beleöntjük. Lehűtjük.
Zöld Toll-díjas újságíró, szerkesztő
Közel 20 éve dolgozom újságíróként és szerkesztőként, sokáig kulturális vonalon is tevékenykedtem, aztán megtaláltak az ökológiával, megújuló energiával, fenntartható technológiával kapcsolatos témák: ebben igazán megtaláltam önmagam, emberként, újságíróként is – a szakmai elismerések is így értek el. Elsősorban a környezettudatosság érdekel, ezt a kérdéskört olyan szempontból érdemes megközelíteni, amely a hétköznapi embert a leginkább érdekelheti: inkább a gyakorlat, mint az elmélet oldaláról, inkább a megvalósult, működő projekteket ismertetve, mint a távoli jövőbe vesző álmokat. Szeretem bemutatni az embereket, akik megalkotják vagy alkalmazzák az alternatív módszereket, ezenkívül szívesen foglalkozom a közösségeket teremtő, illetve erősítő mozgalmakkal, mint amilyenek a nagyvárosi közösségi kertek vagy a közösségi mezőgazdálkodás… Megtépázott az élet; mindig azt igyekszem átadni, hogy – bármilyen közhelyes is – a szeretet a legfontosabb. Ha azokkal lehetsz, akik szeretnek és akiket szeretsz. És ha erre figyelsz, örülni fogsz a kávénak reggel, az éppen következő évszak jeleinek az utcán, egy mosolynak egy idegentől, az alvó kisgyerekednek vagy annak, hogy jól áll a hajad reggel és nem kell beszárítani… Az élet szép. Tényleg.